Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Natuur in Slovenië | Dit zijn de mooiste natuurgebieden

Aan mooie natuur in Slovenië geen gebrek! Overal vind je bijzondere natuurgebieden en natuurparken in Slovenië. Het land bestaat vrijwel alleen maar uit uitgestrekte weides, grotten, kloven, meren, watervallen, bossen en bergen. Voor een klein land is er dus behoorlijk veel natuurschoon te bewonderen en je kunt er eindeloos gaan hiken, mountainbiken of een andere outdoor sport beoefenen. Hieronder vind je een overzicht van populaire én (nog redelijk) onbekende natuurgebieden in Slovenië.

Nationaal park in Slovenië

Slovenië heeft slechts één officieel Nationaal Park en dat is het Triglav National Park. Dit park ligt in het noordwesten van het land op de grens met Italië. Het is het bekendste natuurgebied in Slovenië en vrijwel iedereen bezoekt één of meerdere highlights in dit park tijdens een rondreis. Hier vind je namelijk de mooiste plekken in de natuur in Slovenië.

Triglav National Park

Nationaal Park Triglav is geconcentreerd rondom de hoogste berg van Slovenië; de 2864 metershoge Triglav berg. Deze berg vormt de top van de Julische Alpen, dat deels in Italië ligt. Het Nationaal Park rondom deze bergpieken heeft een oppervlakte van 880km² en beslaat zo’n 3% van het hele land. In en rondom Triglav National Park vind je de bekendste bezienswaardigheden en het beleven van de natuur in Slovenië staat hier centraal. Je kunt er hiken, mountainbiken, klimmen en zelfs skiën in de winter.

Wat kun je doen in National Park Triglav en omgeving?

– Bezoek de populaire Tolmin kloof (bij Kobarid) en ga raften op de Soča rivier
– Wandel door de Vintgar kloof (bij Lake Bled) of de (minder bekende) Pokljuka kloof
– Maak een wandeling door het Zelenci natuurreservaat (het mooiste natuurpark in Slovenië)
– Hike naar de spectaculaire Slap Peričnik waterval, Savica waterval of Bovec waterval
– Neem een frisse duik in Lake Jasna (noorden) of Lake Bohinj (oosten)
– Rijd met de autotrein dwars door de bergen van Most na Soči naar Lake Bohinj
– Trotseer de tientallen haarspeldbochten naar de top van de Vršič pass
– Ga in de winter skiën in Kranjska Gora en maak in de zomer een ritje met de tokkelbaan
– Boek een overnachting bij Astra Montana (een bucket list accommodatie!)

Natuur in Slovenië - Zelenci Nature Reserve in Triglav National Park

Regionale natuurparken in Slovenië

Naast Triglav National Park zijn er ook drie (wat onbekendere) regionale parken in Slovenië. Het zijn drie totaal verschillende natuurgebieden. Laat je verrassen door de diversiteit van Slovenië en bezoek de boomgaarden in het Kozjansko park, spot beren in Notranjska regional park en ontdek de mooiste grotten in het Škocjan Caves Park.

Škocjan Caves Park

Het grottenstelsel van Škocjan en de natuur eromheen zijn zeker een bezoek waard. De grotten zijn weliswaar veel minder bekend dan de grotten van Postojna, maar ze zijn wel spectaculairder én minder toeristisch.

Wat deze grotten zo bijzonder maakt is het feit dat de miljoenen jaren oude grot ontzettend hoog is en dat er een helderblauwe rivier doorheen stroomt. Bovendien vind je in de Škocjan caves lange paden met hoge bruggen die langs steile wanden zijn gebouwd. Het is een unieke tocht en sinds 1986 staan de Škocjan grotten dan ook terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook leuk om te lezen ▾

Notranjska regional park

Wist je dat er in Slovenië beren en lynxen leven? De bruine beer is het grootste dier dat leeft in Slovenië. Deze alleseters jagen zelden op grote dieren en leven vooral van insecten, paddenstoelen, fruit en groene planten. Vooral in de herfst zijn ze actief in de bossen van de Dinarische Kart, dat in het regionale park Notranjska en het Risnjak park ligt. Je kunt ze spotten tijdens een wildlife excursie, maar dan moet je wel geduld en geluk hebben.

Er leven ook lynxen en wolven, al zul je die niet zo snel zien. Naast wildlife vind je in dit gebied ook mooie kalksteenformaties, het grote Cerknica meer en de Križna Jama-grot met ondergrondse meren.

Bruine beer in Notranjska Regional Park in Slovenië
© Henk Bogaard (Getty Images)

Kozjansko park

Het regionale park Kozjansko ligt in het oosten van Slovenië en staat bekend om haar zeer hoge biodiversiteit. Het is een van de oudste en grootste beschermde gebieden van Slovenië. Sinds 2010 staat het park onder bescherming van UNESCO. Je vindt in dit natuurgebied prachtige valleien en vlaktes vol appelbomen langs de rivier de Sotla. De appels zijn hét lokale product van deze streek en ieder jaar vind in de tweede week van oktober een appelmarkt plaats in het centrum van Podsreda.

Bezoek ook het Podsreda kasteel en het klooster in Podčetrtek. Vlakbij de grens van het natuurgebied vind je het kuuroord Terme Olimia Sotelia.

De landschapsparken van Slovenië

Verspreid over het hele land vind je in Slovenië 34 zogenoemde ‘landscape parks’. Deze landschapsparken (oftewel natuurgebieden) vertellen ieder op hun eigen manier het verhaal over het naast elkaar bestaan ​​van mens en natuur. Hieronder vind je het complete overzicht. Helaas kunnen we ze niet allemaal uitlichten maar bij de belangrijkste gebieden vind je een linkje naar een Engelstalige pagina met meer informatie.

Mooie natuurgebieden in centraal Slovenië (bij Ljubljana)

Tivoli, Rožnik en Šišenski hrib
Polhov Gradec Dolomites
– Ponikva Karst

Mooie natuurgebieden in het noorden van Slovenië

Logar Valley
Robanov kot
– Golte
– Topla

Mooie natuurgebieden in het noordoosten van Slovenië

Goričko
– Donačka Gora (Boč Mountain)
– Plešivec (Boč Mountain)
– Drava River (Maribor)
– Kamenščak – Hrastovec
– Kum
– Ljutomer Fish Pond 
– Jeruzalem Wine Growing Hills
– Lake Maribor
– Mrzlica
– Negova (en Lake Negova)
– Rače Ponds – Požeg
Središče ob Dravi
– Štatenberg
– Šturmovec
– Žabljek
Vrbje Pond (bird watching)

Mooie natuurgebieden in het zuidoosten van Slovenië

Kolpa
Lahinja

Mooie natuurgebieden in het zuidwesten van Slovenië

Debeli rtič
Strunjan
– Beka
– Mašun
Rakov Škocjan
Nanos Plateau
Upper Idrijca
Trnovo Forest Plateau

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!

Leave a Comment