Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Natuurparken in Slovenië: Dit zijn de mooiste natuurgebieden!

Aan mooie natuurgebieden en natuurparken in Slovenië geen gebrek. Het land bestaat vrijwel alleen maar uit mooie natuur. Grotten, kloven, meren, watervallen, bossen en bergen. Voor een klein land is er behoorlijk veel natuurschoon te bewonderen. Je kun eindeloos gaan hiken, mountainbiken of een andere outdoor sport beoefenen. Hieronder vind je een overzicht van populaire én (nog redelijk) onbekende natuurgebieden in Slovenië.

Slovenië heeft slechts één officieel Nationaal Park en dat is het Triglav National Park. Dit park ligt in het noordwesten van het land op de grens met Italië. Het is het bekendste natuurgebied in Slovenië en vrijwel iedereen bezoekt één of meerdere highlights tijdens een rondreis.

Triglav National Park

Nationaal Park Triglav is geconcentreerd rondom de hoogste berg van Slovenië; de 2864 metershoge Triglav berg, die onderdeel is van de Julische Alpen. Het Nationaal Park heeft een oppervlakte van 880km² en beslaat zo’n 3% van Slovenië. In en rondom Triglav National Park vind je de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië. Je kunt er hiken, mountainbiken, klimmen en zelfs skiën in de winter.

Wat kun je in het park en in de omgeving doen?
– Bezoek de populaire Tolmin kloof (bij Kobarid) en ga raften op de Soča rivier
– Wandel door de Vintgar kloof (bij Lake Bled) of de (niet toeristische) Pokljuka kloof
– Maak een prachtige wandeling door het Zelenci natuurreservaat
– Hike naar de spectaculaire Slap Peričnik waterval, Savica waterval of Bovec waterval
– Neem een frisse duik in Lake Jasna (noorden) of Lake Bohinj (oosten)
– Rijd met de autotrein dwars door de bergen van Most na Soči naar Lake Bohinj
– Rijd over tientallen haarspeldbochten naar de top van de Vršič pass en beklim de top
– Ga in de winter skiën in Kranjska Gora en maak in de zomer een ritje met de tokkelbaan
– Boek een overnachting bij Astra Montana en wordt wakker op de meest unieke plek in dit gebied

Naast het Triglav National Park zijn er ook drie (wat onbekendere) regionale parken die je mee nemen naar drie totaal verschillende werelden. Ontdek de diversiteit van Slovenië en bezoek de boomgaarden in het Kozjanski park, spot beren in Notranjska regional park en ontdek de mooiste grottenwereld in het Škocjan Caves Park.

Škocjan Caves Park

Het grottenstelsel van Škocjan en de natuur eromheen zijn zeker een bezoek waard. De grotten zijn weliswaar veel minder bekend dan de grotten van Postojna, maar ze zijn wel spectaculairder én minder toeristisch. Wat deze grotten zo bijzonder maakt is het feit dat de miljoenen jaren oude grot ontzettend hoog is en dat er een helderblauwe rivier doorheen stroomt. In de Škocjan caves vind je lange paden met hoge bruggen die langs steile wanden zijn gebouwd. Sinds 1986 staan de Škocjan grotten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Notranjska regional park

Wist je dat er in Slovenië beren en lynxen leven? De bruine beer is het grootste dier dat leeft in Slovenië. Deze alleseters jagen zelden op grote dieren en leven vooral van insecten, paddenstoelen, fruit en groene planten. In de herfst komen ze uit hun hol in de bossen van de Dinarische Kart, dat in het regionale park Notranjska en het Risnjak park ligt. Je kunt ze spotten tijdens een wildlife excursie, maar dan moet je wel geduld en geluk hebben. Er leven ook lynxen en wolven, al zul je die niet snel zien. Naast wildlife vind je in dit gebied ook mooie kalksteenformaties, het grote Cerknica meer en de Križna Jama-grot met ondergrondse meren.

Beren spotten in Slovenie

Kozjanski park

Het regionale park Kozjansko ligt in het oosten van Slovenië en staat bekend om haar zeer hoge biodiversiteit. Het is een van de oudste en grootste beschermde gebieden van Slovenië. Sinds 2010 staat het park onder bescherming van UNESCO. Je vindt in dit natuurgebied prachtige valleien en vlaktes vol appelbomen langs de rivier de Sotla. De appels zijn hét lokale product van deze streek en ieder jaar vindt in de tweede week van oktober een appelmarkt plaats in het centrum van Podsreda. Bezoek ook het Podsreda kasteel en het klooster in Podčetrtek. Vlakbij de grens van het natuurgebied vind je het kuuroord Terme Olimia Sotelia.

Verspreid over het hele land vind je in Slovenië 34 zogenoemde ‘landscape parks’. Deze landschapsparken (oftewel natuurgebieden) vertellen ieder op hun eigen manier het verhaal over het naast elkaar bestaan ​​van mens en natuur. Hieronder vind je het complete overzicht. Helaas kunnen we ze niet allemaal uitlichten maar als je op een van de links klikt vind je meer informatie.

Mooie natuurgebieden in het noordwesten van Slovenië
Logar Valley
Robanov kot
Trnovo Forest Plateau
Nanos Plateau
Upper Idrijca

Mooie natuurgebieden in het noordoosten van Slovenië
Goričko
Donačka Gora (Boč Mountain)
– Plešivec (Boč Mountain)
Drava
Golte
Kamenščak – Hrastovec
Kum
– Ljutomer Fish Pond 
Jeruzalem Wine Growing Hills
Lake Mariborsko jezero
Mrzlica
– Negova en Lake Negova
Ponikva Karst
Rače Ponds – Požeg
– Središče ob Dravi
– Štatenberg
Šturmovec
– Topla
Žabljek

Mooie natuurgebieden in het zuidoosten van Slovenië
Kolpa
Lahinja

Mooie natuurgebieden in het zuidwesten van Slovenië
Debeli rtič
Strunjan
– Beka
– Mašun

Mooie natuurgebieden in centraal Slovenië 
Tivoli, Rožnik en Šišenski hrib
Polhov Gradec Dolomites
Rakov Škocjan
The Vrbje Pond

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!

Leave a Comment