Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Škocjan grotten: De mooiste grotten van Slovenië?

De grotten van Škocjan worden een stuk minder bezocht dan de grotten van Postojna. De Postojna Caves staan namelijk bekend als de op één na grootste druipsteengrot ter wereld en er rijdt zelfs een treintje door dit gigantische grottenstelsel. Vanzelfsprekend is het dan ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Slovenië. Hoewel wij een bezoekje aan deze grot zeker aanraden, vinden wij stiekem de Škocjan Caves een stuk spectaculairder. Benieuwd waarom? Hieronder geven we het antwoord en vind je alle informatie voor een bezoek aan de Škocjan grotten.

De Škocjan grotten of Postojna grotten bezoeken?

In tegenstelling tot de Postojna grotten rijdt er door de Škocjan Caves geen treintje. Dat maakt het grottenstelsel gelijk een stuk minder commercieel en een stuk authentieker. Bovendien kun je de grotten van Škocjan enkel middels een tour met een gids op vaste tijden bezoeken. De groepjes zijn altijd klein en hierdoor is de wandeling door de grotten heel speciaal en intiem. Je wordt niet afgeleid door grote groepen toeristen en kunt op een rustige manier al het moois bewonderen. Bovendien vertellen de gidsen op een hele leuke (en spannende) manier over de eerste ontdekkers die de grot hebben verkend.

Kamers in de grotten van Škocjan

Wat maakt de grotten van Škocjan zo bijzonder?

In Slovenië vind je meer dan 10.000 grotten. Wat de Škocjan grotten zo bijzonder maakt is het feit dat de miljoenen jaren oude grot ontzettend hoog is en dat er een helderblauwe rivier doorheen stroomt. Het laagste punt van de grot ligt op een diepte van 235 meter (Dead Lake) en het hoogste punt op 435 meter (bij het Crown Princess Stephanie uitkijkpunt).

In de grot vind je lange paden met hoge bruggen, die langs de steile wanden gebouwd zijn. Alle gangen bij elkaar hebben een lengte van ongeveer 6,2 kilometer. De oude paden en trappen die door de eerste ontdekkers zijn aangelegd (waarvan een deel niet meer in gebruik is) hebben een totale lengte van maar liefst 12 kilometer. Sinds 1986 staan de Škocjan grotten bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 Aanbevolen tours ▾

Powered by GetYourGuide

Hoe ziet een tour door de Škocjan Caves eruit?

De tour begint bij het informatiecentrum waar je de tickets koopt. Bij de kassa wordt iedereen opgedeeld in groepjes van maximaal 30 personen. Je kunt aangeven bij welke groep je wilt op basis van de talen; Engels, Sloveens, Duits en Italiaans. Als er niet genoeg deelnemers van één taal zijn worden de groepen gemengd en spreken de gidsen over het algemeen Engels.

Vanuit hier wordt je door de gidsen te voet begeleid richting de Globočak Collapse Doline, waar de ingang van de Škocjan-grotten zich bevindt. Vanaf de entree van het park loop je vervolgens met je eigen groep in 10 minuten naar de ingang van de grotten. De groepen vertrekken op verschillende tijden, zodat iedereen in alle rust door de grotten kan wandelen.

Tijdens de tour stop je het grottenstelsel bij ongeveer 5 plekken waar je meer uitleg krijgt over de geschiedenis van het grottenstelsel. Je loopt langs een deel van de rivier, over hoge bruggen en door verschillende kamers met gigantische stalagmieten (pilaren) en stalagtieten (pegels).

Hoe lang (en zwaar) is de totale wandeling?

Voorheen kon je bij een bezoek aan de Škocjan grotten kiezen uit verschillende tours. Inmiddels hebben ze dat terug gebracht tot één standaard tour onder begeleiding van een gids. Wel kun je na de tour door de grot kiezen voor drie verschillende wandelroutes naar het eindpunt.

De langste wandelroute (inclusief tour door de grot) neemt ongeveer 2,5 tot 3 uur in beslag. Je bewandelt dan de Škocjan Education Trail (de zwarte + roze route op de kaart hieronder), waarbij je onderweg meer leert over de geologie en natuur van dit mooie gebied. De totale afstand is 5 kilometer en je beklimt daarbij ongeveer 1100 traptreden.

Mocht je dit te zwaar vinden dan kun je voor de iets minder lange route kiezen. Deze route (de zwarte + gele route op de kaart hieronder) is 3.1 kilometer lang, waarbij je 800 traptreden moet beklimmen. Hier doe je inclusief tour ongeveer 2 uur over.

Vind je dit nog steeds te lang of te ver, kies dan voor de eerste exit mogelijkheid. Verlaat het grottenstelsel bij het Big Collapse Doline punt, stap de kabellift in en pak het kortste wandelpad terug (de groene lijn op de kaart hieronder). De totale route is dan nog maar 3 kilometer, waarbij je ongeveer 500 traptreden moet beklimmen. Hier doe je alles bij elkaar ongeveer 1 uur en 45 minuten over.

Skocjan Caves routes

Wat is er op de route te zien?

Via een kunstmatige tunnel stap je eerst de Stille Grot (Tiha jama) binnen – een droge grot met verschillende stalactieten formaties. Je wandelt vervolgens naar de The Great Hall, waar je de Giant (Orjak) zult bewonderen; met een hoogte van 15 meter de grootste pilaar (stalagmiet) in het grottenstelsel.

Het pad wordt vervolgd naar de Murmuring Cave (Šumeča jama), waar je wordt begroet door de Reka-rivier. Hier loop je door een van de grootste ondergrondse kloven van Europa. De enorme afmetingen van de kloof, de kolkende Reka rivier en het oversteken van de beroemde Cerkvenik-brug boven de rivierbedding zal je absoluut betoveren.

Zodra je weer daglicht ziet, kun je de tour zelfstandig vervolgen langs de Big Collapse Doline (Velika dolina); een van de grootste zinkgaten (dolines) in Slovenië. Via de Tominc-grot (Tominčeva jama) – die belangrijk is vanwege talrijke archeologische vondsten – slingert het pad onder de natuurlijke brug door naar de Little Collapse Doline (Mala dolina).

Middels een brug bereik je de grotten van Marinič en Mahorčič, die onder het dorp Škocjan liggen en waar het grottenstelsel zijn naam aan te danken heeft. Volg voor dit laatste stuk de roze route op de kaart.

Welke rivier stroomt door de grotten van Škocjan?

De rivier die dwars door de grotten van Škocjan stroomt heet Reka. Hij mondt na een lange weg door de grot uit in de zee bij Triëst. De rivier is 54 kilometer lang, waarvan 2,6 kilometer door de Škocjan Caves stroomt. De breedte van de rivier varieert van 10 tot 60 meter in het grottenstelsel.

In de ‘droge kamers’ van de grot is het gemiddeld 12 graden. In de kamers waar de rivier doorheen stroomt varieert te temperatuur van 0 tot 20 graden. Neem dus altijd een vestje of jasje mee, ook op warme dagen. De luchtvochtigheid ligt in de grot tussen de 80% en 100%.

Bijzonder detail: in 1965 overstroomde een groot deel van de grot en steeg het rivierwater tot een hoogte van maar liefst 108 meter. Ook de bekende Cerkvenik-brug (waar je tijdens de tour overheen wandelt) liep onder en dat kun je nog steeds zien door de kleurverschillen op de rotswanden. De brug hangt vandaag de dag maar liefst 47 meter boven het water.

In de grot vind je nu 30 kleine en wat grotere watervallen met een maximale hoogte van 10 meter.

Bezoek de grot zoals de eerste ontdekkers!

Naast de standaard tour met een gids kun je ook op een hele unieke manier de ondergrondse Reka-kloof ontdekken. Ervaar dezelfde adrenaline-stoot als de eerste ontdekkingsreizigers van de Škocjan grotten, in het wat moeilijker te bereiken Hanke-kanaal; een van de grootste ondergrondse kloven ter wereld! Met ruim 2,5 miljoen vierkante meter is dit Europa’s grootste ondergrondse kamer met stromend water.

Samen met een speleoloog klauter je over het gedeeltelijk gereconstrueerde pad, dat meer dan 130 jaar geleden door de eerste onderzoekers in de steile wanden werd uitgehouwen. De tocht (inclusief instructies en omkleden) duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Het oude wandelpad langs de steile wanden beslaat 2 kilometer en 400 trappen. Op sommige plekken klim je langs touwen over de smalle paden.

Ter plekke krijg je een volledige speleologie uitrusting met een overall, veiligheidsgordel, zaklamp en laarzen. Deze unieke excursie kost 100 euro per persoon en is niet geschikt voor kinderen onder de 15 jaar. Een goede fysieke conditie is vereist. Je moet de tour minimaal 10 dagen voor je bezoek online reserveren en bij hoge waterstanden kan deze excursie geannuleerd of verplaatst worden. Over het algemeen vindt deze tour maar twee keer per maand plaats (aanvang 09:00 uur) en er kunnen slechts 10 personen aan deelnemen. Wees dus op tijd met boeken!

© Park Škocjanske Jama

Leven er dieren in de Škocjan Caves?

In de Škocjan Caves leven diverse diersoorten zoals verschillende vleermuis koloniën, kleine schaaldieren (in de stromende rivier), kevers en de wereldberoemde grottenolm salamander (Proteus Anguinus). Deze salamanders leven diep in de grotten en hebben een bijzonder (bijna doorzichtig) wit uiterlijk. Ze worden door de lokale bevolking ook wel ‘kleine draakjes’ genoemd. Ze zijn heel bijzonder omdat ze alleen op plekken leven waar geen daglicht komt en bijna 12 jaar zonder eten kunnen. De diertjes staan dan ook op veel Sloveense souvenirs afgebeeld.

Mag je foto’s maken in de grotten van Škocjan?

Helaas is het maken van foto’s niet toegestaan in de grotten van Škocjan. Het grottenstelsel is prachtig dus de verleiding is groot, maar om de grotten te beschermen is het niet toegestaan. Veel toeristen vergeten namelijk hun flitser uit te zetten en dat kan schadelijk zijn voor de grotten en de dieren die er leven. Ook zorgt het voor teveel opstoppingen tijdens de tour, vandaar dat fotograferen in de Škocjan grotten niet mag.

Buiten de grotten mag je op de wandelroutes uiteraard wel foto’s maken.

Wat is de entreeprijs voor Škocjan grot?

Entreetickets voor de grotten kun je bij de kassa in het park kopen, vlak achter de parkeerplaats. Hieronder vind je de tarieven van 2024*. Houd er rekening mee dat honden geen toegang tot het park hebben en dat de grotten niet geschikt zijn voor rolstoelhouders, kinderwagens, mensen die slecht ter been zijn of een zeer slechte conditie hebben.

*Houd rekening met eventuele prijswijzigingen en alternatieve routes / programma’s ter plaatse.

 PeriodeVolwassenenSenioren en studenten (<26 jaar)Kinderen tot 18 jaar
Škocjan Caves tourJan., Feb., Mrt., Nov., Dec.€16€12€7,50
Apr., Okt.€18€14€9,00
Mei, Jun., Sep.€22€16€10,00
Jul., Aug.€24€18€12,50
Heka-kanaal tour Van april to oktober€100€100€100 (vanaf 15 jaar toegestaan)

Wanneer kun je de Škocjan Caves bezoeken?

De Škocjan Caves zijn het hele jaar door geopend, behalve tijdens extreme weersomstandigheden en op 1 januari en 25 december. De tours starten dagelijks op verschillende tijden. Dit zijn de openingstijden voor 2024:

Januari / Februari / Maart: 10:00 + 13:00 uur (op zondag ook om 15:00)
April / Mei / Juni: Ieder uur van 10:00 tot 15:00
Juli / Augustus: Ieder uur van 09:00 tot 16:00 uur
September / Oktober: Ieder uur van 10:00 tot 15:00
November / December: 10:00 + 13:00 uur (op zondag ook om 15:00)

LET OP: Door omstandigheden kunnen de starttijden van de tours gewijzigd worden. Check dus altijd voor vertrek de tijden op de websites van Škocjanske Jame. Zorg bovendien dat je niet later dan 15 minuten voor aanvang de tickets bij de kiosk koopt.

Hoe kom je bij de Škocjan grotten?

Met een huurauto in Slovenië kun je op je eigen tempo het hele land verkennen. De afstanden zijn niet groot, de wegen zijn uitstekend, de brandstof niet zo duur en eigenlijk is het niet heel anders dan autorijden in Nederland. Het is dan ook het makkelijkste vervoersmiddel tijdens een reis door Slovenië. De druipsteengrotten van Škocjan liggen op slechts 45 minuten rijden van Ljubljana. Vanuit de kuststreken Koper, Piran en Portorož rijd je er in ongeveer 30 to 40 minuten naartoe.

Bonustip: de wereldberoemde Lipizzaner paarden stoeterij in Lipica ligt op slechts 15 minuten rijden en een bezoekje aan beide bezienswaardigheden kun je dus prima op één dag combineren. Mocht je geen genoeg kunnen krijgen van grotten, dan zou je als alternatief ook nog de wereldberoemde Postojna grotten en het ernaast gelegen Predjama kasteel kunnen bezoeken. Deze populaire bezienswaardigheden liggen op slechts 30 minuten rijden van de Škocjan grotten.

Waar kun je parkeren bij de grotten van Škocjan?

Vlak voor de ingang van de Škocjan grotten liggen twee parkeerterreinen waar je gratis kunt parkeren. Bij de ingang van het park kun je de tickets aanschaffen voor de tours en je vindt er ook een kleine kiosk waar je snacks en drankjes kunt kopen. Verder is er nog een restaurant waar je eventueel kunt lunchen en er is een toiletgebouw. Bezoek het toilet voordat je aan de wandeling begint, want tijdens de tour is er geen andere mogelijkheid.

➞ Lees meer over parkeren in Slovenië

Waar kun je het beste in de buurt overnachten?

Met een camper mag je niet op de parkeerplaatsen bij de Škocjan grotten kamperen. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is camping Mirjam, dat op ongeveer 20 minuten rijden van de grotten ligt.

Wil je liever in een hotel, appartement of guesthouse verblijven? Goede opties zijn:

➞ Casa Krasna Guesthouse
➞ Appartement Zenja
➞ Hotel Malovec

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!