Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Škocjan grotten: De mooiste grotten van Slovenië!

De grotten van Škocjan zijn een stuk minder bekend dan de grotten van Postojna. Hoewel dat laatste grottenstelsel de op één na grootste druipsteengrot ter wereld is, vinden wij de Škocjan Caves stiekem een stuk spectaculairder. Sinds 1986 staan de Škocjan grotten bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat maakt de grotten van Škocjan zo bijzonder?

In Slovenië vind je meer dan 10.000 grotten. Wat de Škocjan grotten zo bijzonder maakt is het feit dat de miljoenen jaren oude grot ontzettend hoog is en dat er een helderblauwe rivier doorheen stroomt. Het laagste punt van de grot ligt op een diepte van 235 meter (Dead Lake), het hoogste punt op 435 meter (bij het Crown Princess Stephanie uitkijkpunt).

In de grot vind je lange paden met hoge bruggen, die langs de steile wanden gebouwd zijn. Alle gangen bij elkaar hebben een lengte van ongeveer 6,2 kilometer. De oude paden en trappen die door de eerste ontdekkers zijn aangelegd (waarvan een deel niet meer in gebruik is), hebben een totale lengte van maar liefst 12 kilometer.

Kamers in de grotten van Škocjan

De Škocjan grotten of Postojna grotten bezoeken?

In tegenstelling tot de Postojna grotten rijdt er door de Škocjan Caves geen treintje. Dat maakt het grottenstelsel gelijk een stuk minder commercieel en een stuk authentieker. Bovendien kun je de grotten van Škocjan enkel met een gids tijdens een tour (op gezette tijden) bezoeken. De groepjes zijn altijd klein en hierdoor is de wandeling door de grotten heel speciaal en intiem. Je wordt niet afgeleid door grote groepen toeristen en kunt op een rustige manier al het moois bewonderen. Bovendien vertellen de gidsen op een hele leuke (en spannende) manier over de eerste ontdekkers die de grot hebben verkend.

Welke rivier stroomt door de grotten van Škocjan?

De rivier die dwars door de grotten van Škocjan stroomt heet ‘Reka’. Hij mondt na een lange weg door de grot uit in de zee bij Triëst. De rivier is 54 kilometer lang, waarvan 2,6 kilometer door de Škocjan Caves stroomt. De breedte van de rivier varieert van 10 tot 60 meter (in het grottenstel). In de ‘droge kamers’ van de grot is het gemiddeld 12 graden. In de kamers waar de rivier doorheen stroomt varieert te temperatuur van 0 tot 20 graden. Neem dus altijd een vestje of jasje mee, ook op warme dagen. De luchtvochtigheid ligt in de grot tussen de 80% en 100%.

Bijzonder detail: in 1965 overstroomde een groot deel van de grot en steeg het rivierwater tot een hoogte van maar liefst 108 meter. Ook de bekende Cerkvenik Brug (waar je tijdens de tour overheen wandelt) liep onder en dat kun je nog steeds zien door de kleurverschillen op de rotswanden. De brug hangt vandaag de dag maar liefst 47 meter boven het water. In de grot vind je nu 30 kleine en wat grotere watervallen met een maximale hoogte van 10 meter.

Uit welke tours kun je kiezen?

Voorheen kon je bij een bezoek aan de Škocjan grotten kiezen uit twee verschillende tours. Inmiddels hebben ze dat terug gebracht tot één standaard tour. Wel kun je de wandeling door de grot uitbreiden met verschillende wandelroutes naar het eindpunt (optioneel met een gids). De standaard tour in de grot is altijd onder begeleiding en duurt ongeveer 2 uur als je het kortste wandelpad terug pakt. De gehele afstand is dan ongeveer 3 kilometer.

Tijdens de tour in de grot stop je bij ongeveer 5 plekken waar je meer uitleg krijgt over de geschiedenis van het grottenstelsel. Je loopt langs een deel van de rivier, over hoge bruggen en door verschillende kamers met gigantische stalagmieten (pilaren) en stalagtieten (pegels). De hoogste stalagmiet is 15 meter hoog en deze staat in de ‘Great Hall’. De wandeling door de grot eindigt bij een grote opening in de grot en vanaf daar kun je met een kabellift terug naar boven (de snelste optie om terug te keren) of de Škocjan Education Trail bewandelen, waarbij je onderweg meer leert over de geologie en natuur van dit mooie gebied. Dat laatste kan eventueel ook (tegen betaling) met een gids.

Hoe ziet een tour door de Škocjan Caves eruit?

Bij de kassa wordt iedereen opgedeeld in groepjes van maximaal 30 personen. Je kunt aangeven bij welke groep je wilt op basis van de talen; Engels, Sloveens, Duits en Italiaans. Als er niet genoeg deelnemers van één taal zijn worden de groepen gemengd en spreken de gidsen over het algemeen Engels. Vanaf de entree van het park loop je vervolgens met je eigen groep in 10 minuten naar de ingang van de grotten. De groepen vertrekken op verschillende tijden, zodat iedereen in alle rust door de grotten kan wandelen.

Bezoek de grot zoals de eerste ontdekkers

Naast de standaard tour met een gids kun je ook op een geheel nieuwe manier de ondergrondse Reka-kloof ontdekken. Ervaar dezelfde adrenalinestoot als de eerste ontdekkingsreizigers van de Škocjan-grotten, in het wat moeilijker te bereiken Hanke-kanaal, een van de grootste ondergrondse canyons ter wereld! Met ruim 2,5 miljoen m3 is dit Europa’s grootste ondergrondse kamer met stromend water. Samen met een speleoloog klauter je over het gedeeltelijk gereconstrueerde pad, dat meer dan 130 jaar geleden door de eerste grotonderzoekers in de steile wanden werd uitgehouwen. De tocht (inclusief instructies en omkleden) duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Het oude wandelpad langs de steile wanden beslaat 2 kilometer en 400 trappen. Op sommige plekken klim je langs touwen over de smalle paden.

Ter plekke krijg je een volledige speleologie uitrusting met een overall, veiligheidsgordel, zaklamp en laarzen. Deze unieke excursie kost €100,- per persoon en is niet geschikt voor kinderen onder de 15 jaar. Een goede fysieke conditie is vereist. Je moet de tour minimaal 10 dagen voor je bezoek online reserveren en bij hoge waterstanden kan deze excursie geannuleerd of verplaatst worden. Over het algemeen vindt deze tour maar twee keer per maand plaats (aanvang 09:00 uur) en er kunnen slechts 10 personen aan deelnemen. Wees dus op tijd met boeken!

© Park Škocjanske Jama

Leven er dieren in de Škocjan Caves?

In de Škocjan Caves leven verschillende dieren zoals diverse vleermuis koloniën, kleine schaaldieren (in de stromende rivier), kevers en de wereldberoemde grottenolm salamander (Proteus Anguinus). Deze salamanders leven diep in de grotten, hebben een bijzonder (bijna doorzichtig) wit uiterlijk en worden door de lokale bevolking ook wel ‘kleine draakjes’ genoemd. Ze zijn heel bijzonder omdat ze alleen op plekken leven waar geen daglicht komt en bijna 12 jaar zonder eten kunnen. De diertjes staan dan ook op veel Sloveense souvenirs afgebeeld.

Mag je foto’s maken in de grotten van Škocjan?

Foto’s maken is niet toegestaan in de grotten van Škocjan. Het grottenstelsel is prachtig dus de verleiding is groot, maar om de grotten te beschermen is het niet toegestaan. Veel toeristen vergeten namelijk hun flitser uit te zetten en dat kan schadelijk zijn voor de grotten en de dieren die er leven. Ook zorgt het voor teveel opstoppingen tijdens de tour, vandaar dat fotograferen in de Škocjan grotten niet mag. In de grotten van Postojna mag dit overigens wel.

Wat is de entreeprijs voor de grotten van Škocjan?

Entreetickets voor de grotten kun je bij de kassa in het park kopen, vlak achter de parkeerplaats. Hieronder vind je de tarieven van 2022*. Houd er rekening mee dat honden geen toegang tot het park hebben en dat de grotten niet geschikt zijn voor rolstoelhouders, kinderwagens, mensen die slecht te been zijn of een zeer slechte conditie hebben.

*Houd rekening met eventuele prijswijzigingen en alternatieve routes / programma’s ter plaatse.

 PeriodeVolwassenenSenioren en studenten (<26 jaar)Kinderen tot 18 jaarKinderen tot 6 jaar
Škocjan Caves tourJan., Feb., Mrt., Nov., Dec.€16€12€7,50 Gratis
Apr., Okt.€18€14€9,00Gratis
Mei, Jun., Sep.€22€16€10,00 Gratis
Jul., Aug.€24€18€12,50 Gratis
Heka-kanaal tour Van april to oktober€100€100€100 (vanaf 15 jaar toegestaan)Niet toegestaan

Wanneer kun je de Škocjan Caves bezoeken?

De Škocjan Caves zijn het hele jaar door geopend (behalve tijdens extreme weersomstandigheden) en de tours starten dagelijk op verschillende tijden.

Januari, februari, maart, november en december: 10:00 en 13:00 uur
April, mei en oktober: 10:00, 13:00 en 15:30 uur
Juni, juli, augustus en september: Ieder uur van 10:00 tot 17:00 uur

LET OP: Door omstandigheden kunnen de starttijden van de tours gewijzigd worden. Check dus altijd voor vertrek de tijden op de websites van Škocjanske Jame. Zorg bovendien dat je niet later dan 15 minuten voor aanvang de tickets bij de kiosk koopt.

Hoe kom je bij de Škocjan grotten?

De druipsteengrotten van Škocjan liggen op slechts 45 minuten rijden van Ljubljana. Vanuit de kuststreken zoals Koper, Piran en Portorož rijd je er in ongeveer 30 to 40 minuten naartoe. De wereldberoemde Lipizzaner paarden stoeterij in Lipica ligt op slechts 15 minuten rijden en een bezoekje aan beide bezienswaardigheden kun je dus goed op één dag combineren.

Waar kun je parkeren bij de grotten van Škocjan?

Vlak voor de ingang van de Škocjan grotten liggen twee parkeerterreinen waar je gratis kunt parkeren. Bij de ingang van het park kun je de tickets aanschaffen voor de tours en je vindt er ook een kleine kiosk waar je snacks en drankjes kunt kopen. Verder is er nog een restaurant waar je eventueel kunt lunchen en er is een toiletgebouw.

➞ Lees meer over parkeren in Slovenië

Waar kun je het beste in de buurt verblijven?

Met een camper mag je niet op de parkeerplaatsen bij de Škocjan grotten kamperen. De dichtstbijzijnde camping is camping Mirjam.

Wil je liever in een hotel, appartement of guesthouse verblijven? Goede opties zijn:

➞ Casa Krasna Guesthouse
➞ Guesthouse Hiša Robida
➞ Appartement Zenja
➞ Hotel Malovec

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!