Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alles over parkeren in Slovenië (+tips voor goedkoop parkeren in Ljubljana)

Ben je van plan met de auto naar Slovenië te rijden? Of wil je ter plekke een auto huren? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo heb je voor de meeste wegen een tolvignet in Slovenië nodig en moet je ten alle tijden een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in je auto hebben liggen. Ook voor parkeren in Slovenië gelden een aantal regels. Hieronder hebben we ze voor je opgesomd.

Parkeren in Slovenië

De wegen in Slovenië zijn uitstekend en rondom alle toeristische highlights vind je voldoende parkeergelegenheden. Houd er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn. Zeker rondom het meer van Bled, Lake Bohinj, de Postojna grotten, bij Ljubljana en in de buurt van de kustgebieden. Mocht je hier gedurende het hoogseizoen willen verblijven, dan kun je dus het beste een accommodatie met een eigen parkeergelegenheid boeken.

Hoewel je bij de meeste parkeerautomaten met een creditcard (en soms een Maestro bankpas) kunt betalen, is het handig om altijd wat contant geld op zak te hebben. Op sommige plekken kun je namelijk alleen met contant geld een parkeerkaartje uit een automaat trekken.

Er zijn in Slovenië ook nog genoeg plekken waar je gratis je auto kunt parkeren. Vaak is dat in de buurt van dorpjes en bij minder druk bezochte plekken. Meestal ook op locaties waar je enkel naartoe rijdt voor een korte stop; zoals bijvoorbeeld voor de Gonjace uitkijktoren in Brda. Verrassend genoeg mag je bij de Škocjan Caves ook gratis je auto parkeren.

Parkeren in witte en blauwe zones

In Slovenië werken ze op straat met verschillende parkeerzones. In de blauwe zones, aangegeven met blauwe markeringen langs de weg, mag je maximaal 30 minuten parkeren met een gratis ticket. In de witte zones mag je maximaal 2 uur betaald parkeren. Wie langer wil parkeren moet een andere parkeerplaats of parkeergarage zoeken. De meeste bezienswaardigheden hebben een eigen parkeerplaats waar je voor een bepaald aantal uur tegen een vast tarief mag parkeren. Zo kun je bijvoorbeeld voor €5,- je auto bij de Vintgar Kloof parkeren voor maximaal 4 uur.

Waar mag je in Slovenië niet parkeren?

Het is in Slovenië verboden om aan de linkerkant van de weg te parkeren als dat tegen de rijrichting in is. Indien het om een eenrichtingsstraat gaat mag je wel aan de linkerkant parkeren. Op een brug, viaduct, tunnel of andere onderdoorgang mag je nooit parkeren.

Soms staat er een verkeersbord waaruit blijkt dat je ook op de stoep mag parkeren. Indien dat het geval is moet je ervoor zorgen dat er minimaal 1.60 meter over blijft voor de doorgang van voetgangers.

Gratis parkeren in Slovenië

(Gratis) parkeren in het centrum van Ljubljana

Gratis parkeren in Ljubljana? Dat kan zeker! Maar wel alleen op zon- en feestdagen en op zaterdag vanaf 15:00 uur. Je mag je auto dan gewoon gratis in een van de parkeervakken in het centrum parkeren.

Op alle andere momenten kun je je auto het beste in een parkeergarage parkeren. De parkeergarage onder het congresplein van Ljubljana (Kongresni trg 1) is de meest centraal gelegen parkeergarage in de binnenstad. Binnen 2 minuten sta je in hartje Ljubljana. De beveiligde parkeergarage heeft 720 overdekte parkeerplaatsen en is 24/7 geopend. Het dagtarief (van 07:00 – 24:00) is €1,20 per uur. Parkeer je langer dan 3 uur dan betaal je €3,60 en voor ieder volgend uur €2,40. Het nachttarief (24:00 – 07:00) bedraagt €1,80 per uur.

Goedkoop parkeren in Ljubljana bij een P+R parkeerplaats

Ben je op zoek naar een goedkope parkeerplek in Ljubljana? Dan kun je het beste gebruik maken van de P+R punten aan de rand van de stad. Het tarief voor een hele dag parkeren is slechts €1,30 en een retourtje voor de bus naar het stadscentrum is bij de prijs inbegrepen. Van en naar de P+R locaties rijden bussen. Houd er echter rekening mee dat je de stadsbus en het parkeren alleen met een Urbana card kunt betalen!

Een Urbana ov-kaart voor Ljubljana kost €2,- en als je deze weer inlevert krijg je de €2,- borg terug. De kaart kun je opladen tot €50,- en voor meerdere personen gebruiken. Als je als gezin met 2 kinderen reist hoef je dus niet voor iedereen een aparte kaart aan te schaffen. Een Urbana card kun je kopen bij de zogenaamde Urbanomats. Deze vind je bij ieder P+R station.