Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Vintgar kloof in Slovenië: Alles wat je moet weten voor een bezoekje aan dit natuurwonder

De Vintgar kloof (of Vintgar Gorge) ligt vlakbij het meer van Bled (op 12 minuten rijden). Aangezien het meer van Bled bij veel reizigers op het lijstje staat, kan een bezoekje goed gecombineerd worden met een tripje naar de Vintgar kloof. Sterker nog, het is wat ons betreft een must-see in Slovenië! Hier stroomt de Radovna rivier met een lengte van 1,6 kilometer tussen steile hellingen door en dat heeft voor prachtig uitgesleten rotswanden gezorgd. Het water is felblauw en langs de rotswanden is een houten wandelpad aangelegd die je meevoert door de kloof.

LET OP: In verband met het coronavirus is het momenteel alleen mogelijk om een one-way ticket te kopen aan de kant van het dorpje Podhom. Je eindigt de route dan bij de waterval, waar je het park verlaat en middels verschillende routes terug kunt keren. Hierdoor lopen alle bezoekers in dezelfde richting door de kloof. Houd rekening met een wandeling van ongeveer 3 tot 4 uur en houd ten alle tijden 1,5 meter afstand.

Bezoekers worden verzocht om vooraf online tickets te bestellen en een tijdslot te kiezen. Hier lees je meer over de speciale Corona maatregelen.

Vintgar Kloof Slovenië

Hoe is de Vintgar kloof ontstaan?

De Radovna rivier stroomt al miljoenen jaren door de Julische Alpen en heeft in de loop van de geschiedenis de 1,6 kilometer lange Vintgar kloof gevormd. Het water heeft de kloof uitgeslepen tot een maximale diepte van 250 meter. Aan het einde van de kloof ligt een 16 meterhoge waterval, de Šum (Slap Šum).

Pas in 1891 is de Vintgar kloof ontdekt door Jakob Žumer en Benedikt Lergetporer. Jakob was destijds de burgemeester van het dorpje Gorje en Benedikt was een cartograaf en fotograaf uit Bled. Ze vonden de kloof zo mooi dat ze in een paar tijd een wandelpad lieten aanleggen zodat het opengesteld kon worden voor het grote publiek. De officiële opening van de Vintgar Gorge vond in 1893 plaats.

Hoe kom je bij de Vintgarkloof en welke route kun je het beste volgen?

Met de auto rijd je gemakkelijk naar de Vintgar kloof. Stel de route simpelweg in op je navigatiesysteem of volg de bordjes langs de weg. Tijdens de zomermaanden rijdt er ook een shuttlebus van Lake Bled naar de Vintgar kloof. Een ritje met de bus kost slechts €1,-. Je kunt ook de lokale bus pakken naar het Spodnje Gorje busstation.

De Vintgar kloof is via twee kanten te bereiken en je wandeling kun je dan ook vanaf beide richtingen starten. Aan beide kanten kun je een entreeticket kopen. Als je stroomafwaards loopt (wat de meeste bezoekers doen) begin je aan de smalle kant van de kloof en eindig je bij de de Slap Šum waterval. Het eerste deel is door de hoge rotswanden en snelle stroming het meest indrukwekkend.

Tussen het eerste deel van de kloof en de waterval ligt nog een breder stuk waar de rivier wat rustiger is. Veel bezoekers draaien hier om omdat ze denken dat dat het einde van de route is maar je moet dus nog een stukje doorlopen om de waterval te kunnen zien.

Hoe lang duurt de wandeling?

De wandelroute door de kloof is niet zo lang en kun je in principe binnen een half uurtje afleggen. Je wandelt over een houten pad, een aantal bruggetje en moet een paar trappen beklimmen. Het is dus geen hele intensieve wandeling. De terugweg kan een half uurtje langer duren, afhankelijk van de route die je kiest, je fysieke conditie en de drukte in het park.

De paden zijn niet heel breed dus als het druk is kan het zijn dat je achter elkaar aan moet lopen of elkaar moet laten passeren. In het laagseizoen, op regenachtige dagen en vroeg in de ochtend heb je hier meestal geen last van.

Trek voor een bezoekje zeker 2 tot 3 uur uit. Onderweg wil je namelijk gegarandeerd ook veel foto’s maken van al het moois.

Kun je ergens eten en drinken en zijn er ook toiletten?

Aan beide kanten van de Vintgar kloof kun je tickets kopen, fietsen huren, het toilet bezoeken of iets te eten en drinken bestellen bij een kleine kiosk. Denk hierbij aan drankjes, ijs en lichte snacks. Wil je ergens in de buurt lunchen? In de buurt van de Šum waterval vind je twee restaurants; Jurček Inn (bij de St. Catherine kerk) en Pri Jurču Inn (bij Blejska Dobrava). Aan de andere kant van de kloof kun je eten bij Pizzeria Bethlehem, Vintgar Inn of restaurant Fortuna.

Kun je er ook zwemmen, raften of een fiets huren?

Zwemmen is in de Vintgar kloof niet toegestaan ​​vanwege extreem gevaarlijke stroomversnellingen en watervallen. Je zou dus zeggen dat het wel een goede plek is om te raften, maar ook dat is niet toegestaan. De Vintgar-kloof ligt namelijk in een beschermd gebied met een kwetsbare biodiversiteit en het bergwater is slechts 5 graden. Zoek je in de zomer toch wat verkoeling? Bezoek dan de nabijgelegen meren; Lake Bled, Lake Jasna of Lake Bohinj. Je kunt ook gaan raften in Tolmin of Bovec.

In de kloof zelf mag je niet fietsen of mountainbiken. Bij de entree kun je echter wel fietsen huren waarmee je de omgeving kunt verkennen. Een leuke activiteit als je nog puf hebt na de wandeling door de Vintgar kloof.

Wat is de entreeprijs voor de Vintgar kloof?

Voor een bezoekje aan de Vintgar kloof moet je een entreeticket kopen. Je kunt kiezen voor een one-way ticket of een two-way ticket. Met een one-way ticket kun je de hele route afleggen, het park verlaten en vervolgens via meerdere routes buitenom terugkeren. Met een two-way ticket loop je aan het einde van de wandeling weer in dezelfde richting door de kloof terug.

Bij de kassa’s kun je pinnen, met een creditcard betalen of cash afrekenen. Voor een one-way ticket worden de volgende prijzen gerekend:

Volwassenen – €10,-
Senioren / Studenten – €6,-
Kinderen tot 6 jaar – €1,-
Kinderen 6-15 jaar – €3,-
Honden – €3,-

Wat zijn de openingstijden?

De openingstijden voor de Vintgarkloof zijn als volgt:

April & Mei – 8.00 tot 18.00 uur
Juni – 8.00 tot 18.00 uur
Juli & Augustus – 7.00 tot 19.00 uur
September – 8.00 tot 18.00 uur
Oktober & November – 9.00 tot 16.00 uur

Wat is de beste tijd om de Vintgar kloof te bezoeken?

De Vintgar kloof is van april tot november geopend, ook tijdens feestdagen. In de winter is het park in verband met veiligheidsredenen gesloten. Aan het begin van de lente en in de herfst valt er meer regen en daardoor is de rivier in die periodes over het algemeen wat krachtiger.

Natuurlijk is het heerlijk om op een zonnige dag door de kloof te wandelen, maar je bent niet de enige die er zo over denkt. Het kan er namelijk behoorlijk druk worden, zeker in de zomer als de toerbussen op en afrijden! Bezoek de Vintgar kloof dus zo vroeg mogelijk op de dag (direct na opening) of ga er in de namiddag (rond 16:00 uur) naartoe.

Welke kleding en schoenen zijn geschikt?

Goede wandelschoenen zijn altijd aan te raden als je gaat wandelen in Slovenië. Omdat de wandelpaden in de Vintgar kloof van hout zijn kan het er erg glad worden. Trek dus geen slippers of schoenen aan waar je makkelijk mee kan uitglijden. Neem voor de zekerheid ook altijd een regenjas mee. Het weer in de Alpen kan namelijk best snel omslaan.

Het park is overigens wel gewoon open als het regent en het is er dan over het algemeen een stuk rustiger. Mocht het dus een beetje miezeren, trek dan gewoon regenkleding aan en geniet alsnog van een mooie rustige wandeling.

Brug in de Vintgarkloof in Slovenië

Hoe kindvriendelijk en rolstoelvriendelijk is de Vintgar kloof?

Rolstoelen, kinderwagens en buggy’s zijn niet toegestaan in de Vintgar kloof. De smalle houten loopbruggen zijn hier simpelweg niet op gemaakt. Baby’s en kleine kinderen mogen het park wel in maar kunnen dan het beste in een draagzak, draagdoek of rugdrager vervoerd worden.

Indien een kind in een rugdrager zit is het wel noodzaak om op te letten als je langs de rotswanden loopt want deze kunnen nogal in hoogte verschillen. Kinderen die al kunnen lopen moeten wel wat uithoudingsvermogen hebben en ongeveer 2 uur kunnen wandelen als je de hele route (two-way) wilt afleggen.

Mag ik in de Vintgar kloof met een drone filmen?

De Vingar kloof is adembenemend mooi en erg in trek bij fotografen en videografen. Toch zijn drones in het park niet toegestaan. Alleen professionele filmmakers die de kloof willen promoten kunnen toestemming krijgen. Maar hiervoor is een officiële vergunning nodig.

Waar kun je parkeren bij de Vintgar kloof?

Parkeren kan vlakbij de ingang van de Vintgar kloof. Kom je met de auto dan betaal je €5,-. Reizigers met een camper betalen €10,- en voor bussen bedraagt het tarief €15,-. Je mag er dan maximaal 4 uur parkeren, wat meer dan genoeg tijd is om de wandeling door de Vintgar kloof te maken.

Op drukke dagen kan het zijn dat de parkeerplaats vol is. De parkeerwachters wijzen je dan een andere plek toe, op een paar minuutjes lopen van het park. Houd er rekening mee dat je voor autowegen en snelwegen een tolvignet in Slovenië nodig hebt!

➞ Lees meer over parkeren in Slovenië

Waar kun je het beste in de buurt verblijven?

Met een camper mag je niet op de parkeerplaatsen bij de Vintgar Kloof kamperen. De dichtsbijzijnde campings zijn; camping Perun (Blejska Dobrava), Camping Bled en Camping Šobec.

Wil je liever in een hotel, appartement of guesthouse verblijven? Aanraders zijn:

➞ ECO Boutique Hotel AMS Beagle
➞ Apartma Natura
➞ Appartement Garden living
➞ Hotel Triglav

➞ Glamping Mountain Fairy Tale

 Bewaar dit artikel op Pinterest!