Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tolvignet voor Slovenië? Dit moet je weten over het nieuwe E-vignet!

Heb je een tolvignet in Slovenië nodig? Het is een vraag die veel reizigers stellen voordat ze op autovakantie naar Slovenië gaan. Want voor welke wegen heb je een tolvignet in Slovenië nodig? Wat kost zo’n tolvignet, wat is een e-vignet en hoe zit het als je met een huurauto op pad gaat? Hieronder worden al je vragen omtrent tolwegen en de aanschaf van een tolvignet in Slovenië beantwoord!

Voor welke tolwegen heb je een vignet in Slovenië nodig?

Alle snelwegen en autowegen in Slovenië zijn tolwegen. Een tolvignet voor Slovenië is op die wegen dan ook verplicht. Het is aan te raden dit vignet aan te schaffen, ook wanneer je van plan bent alleen over de binnenwegen te rijden in Slovenië. Vaak is het onvermijdelijk dat je daarbij ook een stuk snelweg meepakt waar een tolvignet wel verplicht is. De afstand die je rijdt maakt daarbij niet uit, het gaat puur om de periode dat je het wegennetwerk van Slovenië wilt gebruiken. Je kunt dus een tolvignet aanschaffen voor een week, maand of jaar.

Het nieuwe E-vignet in Slovenië (sinds 2021)

Een tolvignet dient als bewijs dat er voor het rijden op tolwegen (vooruit) betaald is. De Slovenen noemen het een ‘Vinjeta’ en voorheen was het een autosticker die je op je voorruit plakte. Ieder jaar had het tolvignet een andere kleur. Zo kon de politie (in combinatie met de cijfers die erop stonden) makkelijk zien of het tolvignet nog geldig was. De sticker was in 2019 roze, in 2020 groengeel en in 2021 blauw.

In december 2021 is echter het e-vignet (oftewel ‘E-vinjeta‘) geïntroduceerd ter vervanging van de oude stickers. Je kunt nu gewoon online een digitaal tolvignet bestellen. Dit e-vignet wordt automatisch gekoppeld aan het kenteken dat bij aanschaf van het tolvignet in het centrale tolsysteem wordt ingevoerd. Let er dus extra goed op dat je het juiste kenteken invoert bij de aanschaf!

Wat kost een tolvignet in Slovenie?

Een e-vignet kun je kopen voor 7 dagen (€15,-), 1 maand (€30,-) of 1 jaar (€110,-). Dit is voor auto’s en campers onder de 1.30 meter. Grotere voertuigen (die hoger dan 1.30m zijn) betalen het dubbele tarief. Motors en andere eensporige motorvoertuigen betalen €7,50 per week, €30,- voor een half jaar of €55,- voor een heel jaar.

Controleer als je met een auto of camper op pad gaat goed of je voertuig het 2A- of 2B-vignet nodig heeft. Als de hoogte van het voertuig boven de vooras meer dan 1,3 meter is, hebt je namelijk een 2B-vignet nodig. Caravans die door een motorvoertuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg worden getrokken (zoals auto’s in tolklasse 2A), hebben geen eigen e-vignet nodig. Een geldig e-vignet voor het trekkende voertuig is voldoende.

Kijk voor meer informatie over de tol in Slovenië en de meest actuele toltarieven op de website van DARS.

Tolklasse 1Tolklasse 2ATolklasse 2B
Tolklasse 1 omvat eensporige motorvoertuigen (bijv. motorfietsen). Tolklasse 2A omvat voertuigen met een maximaal toegestaan ​​gewicht tot 3500 kg en een hoogte boven de vooras tot 1,3 meter.Tolklasse 2B omvat voertuigen met een maximaal toegestaan ​​gewicht tot 3500 kg en een hoogte boven de vooras van meer dan 1,3 meter.
€7,50 voor 7 dagen€15,- voor 7 dagen€30,- voor 7 dagen
€30,- voor 6 maanden€30 voor 1 maand€60,- voor 1 maand
€55,- voor 12 maanden€110,- voor 12 maanden€220,- voor 12 maanden

Waar kun je een tolvignet in Slovenië kopen?


Alle soorten e-vignetten kun je voor aankomst online aanschaffen. Het beste kun je dit minimaal 1 dag voor aankomst in Slovenië doen. De startdatum van de geldigheid van een e-vignet kun je instellen tot maximaal 30 dagen na de aankoopdatum.


Mocht je het nieuwe e-vignet liever ter plekke aanschaffen of met contant geld willen betalen, dan kan dat (net als bij de oude tolvignet stickers) ook gewoon bij de DarsGo Servis verkooppunten. Deze vind je vooral bij de grensovergangen.

  • DarsGo servis Ljubljana (Grič 54, 1000 Ljubljana)
  • DarsGo servis Maribor (Na polju 24, 2000 Maribor)
  • DarsGo servis Hrušica (Hrušica 223, 4276 Hrušica)
  • DarsGo servis Obrežje (Obrežje, bij de grens)
  • DarsGo servis Fernetiči (Fernetiči, bij de grens)
  • DarsGo servis Gruškovje (Gruškovje, bij de grens)


Bij de grens worden de speciale verkooppunten duidelijk aangeduid met ‘Vinjeta’ borden (zie afbeelding rechtsonder). Zodra je de grens oversteekt zie je ze vaak al direct staan. Ook bij vrijwel alle tankstations en een groot aantal supermarkten en kiosken (waaronder de Spar) kun je een e-vignet in Slovenië aanschaffen. Je kunt het tolvignet ook voor de grens al kopen bij de winkels van ÖAMTC in Oostenrijk of de Petrol tankstations in Kroatië,

Hoe werkt de online aanschaf van een E-vinjeta?

Ga naar de officiële website Evinjeta.dars.si en koop daar je e-vignet voor Slovenië. Bij de aanschaf van het nieuwe tolvignet kies je eerst de tolklasse; 1, 2A of 2B. Dit is dus afhankelijk van het type vervoersmiddel (zie hierboven). Daarna kies je de gewenste geldigheidsduur en vul je je e-mailadres in. Vervolgens ontvang je op dat e-mailadres een link waarmee je het kenteken, het land van herkomst (van het voertuig) en de gewenste ingangsdatum van het vignet kunt doorgeven. Je kunt een e-vignet online betalen middels PayPal of met een creditcard.

Je moet extra goed controleren of het kenteken van het voertuig correct is ingevoerd. Als het kenteken in het systeem niet overeenkomt met het kenteken van jouw voertuig, is de tol voor dat voertuig ook niet geregistreerd. Dan ben je dus feitelijk in overtreding als je met dat voertuig op een tolweg rijdt en riskeer je een hoge boete.

Hoe lang is een E-vignet in Slovenië geldig?

De geldigheid van een tolvignet tel je in dagen, weken of maanden. Wanneer je een tolvignet in Slovenië voor één jaar koopt, is dat dus vanaf de geselecteerde datum. Voorbeeld: een jaarlijks e-vignet met een geselecteerde geldigheidsdatum van 15 april 2022 is geldig tot en met 15 april 2023.

Is een tolvignet in Slovenië verplicht?

De Sloveense politie controleert streng (zeker in de drukke zomerperiode) en wie geen tolvignet (oftewel een e-vignet) heeft kan op een hoge boete van minimaal 300 euro rekenen. De politie kan bij het checken van het kenteken namelijk direct zien of je wel of niet een e-vignet hebt aangeschaft. De kentekenplaten van het voertuig worden ook gecheckt door camera’s op het wegennet, bij controlepunten en in toltoezichtvoertuigen. Wanneer het systeem een ​​voertuig controleert waarvoor een e-vignet is aangeschaft, wordt deze informatie direct uit het systeem gewist, waardoor er geen sporen in het systeem achterblijven op het gebruik van de tolweg.

Het tolsysteem in Slovenië is in 2008 ingevoerd en werkt zeer goed. Sinds die tijd hoef je bij de tolstations namelijk geen tol meer te betalen. Geen files voor de tolhuisjes of gedoe met losgeld meer! Het vignet dekt namelijk alle kosten en het systeem zorgt dus voor een betere doorstroom van het verkeer. Met de introductie van het e-vignet in 2021 is het bovendien nog makkelijker geworden om een tolvignet aan te schaffen. Je hebt dus geen excuus meer om deze niet te hebben.

Vignet gekocht? Bewaar het kassabonnetje!

Voorheen moest je altijd goed het kassabonnetje bewaren als je een vignet in Slovenië hadden aangeschaft. De politie wilde namelijk nog weleens controleren of je deze zelf had gekocht. Doorverkoop kwam geregeld voor maar was ten strengste verboden. Het tolvignet moest daarom altijd op de ruit vastgeplakt zitten. Daardoor kon je het vignet ook niet uitwisselen met een eventueel ander voertuig van jezelf en kon je bij ruitschade eventueel een vervangende krijgen.

Met de komst van het nieuwe e-vignet behoort dit allemaal tot de verleden tijd. Je hoeft namelijk geen sticker meer op je ruit te plakken en het vignet is nu digitaal gekoppeld aan een kenteken. Toch is het wel goed om het kassabonnetje te bewaren. Stel dat je namelijk een tolvignet hebt gekocht voor 1 jaar en in dat jaar een nieuwe auto koopt, kun je met dit bewijs het kenteken laten aanpassen bij het verkooppunt waar je het vignet hebt aangeschaft.

Heb je een extra tolvignet nodig voor een caravan of aanhangwagen?

Caravans en aanhangwagens die door een auto van minder dan 3500 kg wordt getrokken hebben geen eigen vignet nodig. Je hoeft in dat geval dus alleen een (2A) e-vignet te kopen voor het voertuig dat de caravan of aanhangwagen trekt.

Heb je een tolvignet nodig als je een auto huurt in Slovenië?

Veel Nederlanders leggen de tocht naar Slovenië met hun eigen auto af. Heb je echter maar beperkt de tijd of wil je je vakantiedagen zo efficiënt mogelijk benutten? Boek dan een vliegticket naar Slovenië en huur daar een auto. Bij Sunny Cars kun je heel gemakkelijk een all-inclusive auto huren zonder je ergens zorgen over te maken.

Bij autohuur in Slovenië zorgt de verhuurder meestal voor een e-vignet. Deze auto’s rijden namelijk continu op de Sloveense wegen. Als je een auto buiten Slovenië huurt (zoals in Kroatië, Oostenrijk of Italië) moet je vaak zelf nog even een tolvignet aanschaffen. Het beste kun je dit dus vooraf even navragen bij de verhuurder. Indien het tolvignet niet is inbegrepen kun je natuurlijk heel gemakkelijk vooraf of ter plekke zelf een e-vignet aanschaffen voor de gewenste reisperiode. Je hebt enkel het kenteken nodig van je huurauto.

Heb je ook een tolvignet voor Duitsland of Oostenrijk nodig?

Wie met de auto van Nederland naar Slovenië rijdt zal hoogstwaarschijnlijk de route via Duitsland en Oostenrijk pakken. Voor Duitsland heb je geen tolvignet nodig maar wel een milieusticker als je van plan bent in de grote steden te rijden. Wie gewoon over de snelweg zijn weg vervolgd en niet in de grote steden overnacht hoeft dit dus niet aan te schaffen.

Houd er wel rekening mee dat je een tolvignet voor Oostenrijk nodig hebt als je met je eigen auto van Nederland naar Slovenië wilt rijden. Je kunt deze onderweg bij een tankstation aanschaffen maar wie liever in een stuk doorrijdt kan deze ook voor vetrek online bestellen bij de ANWB.

Is een Sloveens vignet ook geldig voor de Karawankentunnel?

Wil je door de Karawankentunnel rijden? Dan moet je hier apart voor betalen, want de kosten zijn niet inbegrepen bij een tolvignet en het systeem staat los van dat van het Sloveense tolsysteem. De tolkosten voor de Karawankentunnel bedragen €7,60, voor zowel motoren als personenauto’s (tot 3500 kg). Dit betaal je bij het Hrušica tollstation. Op de website asfinag.at. kun je meer informatie vinden.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!