Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een tolvignet voor Slovenië: Wanneer heb je het nodig en waar haal je het?

Heb je een tolvignet in Slovenië nodig? Het is een vraag die veel reizigers stellen voordat ze op autovakantie naar Slovenië gaan. Want voor welke wegen heb je een tolvignet in Slovenië nodig? Wat kost zo’n vignet en hoe zit het als je met een huurauto op pad gaat? Hieronder worden al je vragen omtrent tolwegen en de aanschaf van een tolvignet in Slovenië beantwoord.

Voor welke tolwegen heb je een vignet in Slovenië nodig?

Alle snelwegen en autowegen in Slovenië zijn tolwegen. Een tolvignet voor Slovenië is op die wegen dan ook verplicht. Het is aan te raden dit vignet aan te schaffen, ook wanneer je van plan bent alleen over de binnenwegen te rijden in Slovenië. Vaak is het onvermijdelijk dat je daarbij ook een stuk snelweg meepakt waar een tolvignet wel verplicht is.

Een tolvignet dient als bewijs dat er voor het rijden op tolwegen (vooruit) betaald is. Het is een autosticker die je op je voorruit plakt en de Slovenen noemen het een ‘Vinjeta’. Bij het nieuwe systeem maakt de afstand die je rijdt niet langer uit, het gaat puur om de periode dat je het wegennetwerk van Slovenië wilt gebruiken. Dit kan een week, maand of jaar zijn.

Ieder jaar heeft het tolvignet een andere kleur. Zo kan de politie (in combinatie met de cijfers die erop staan) makkelijk zien of het tolvignet nog geldig is. De sticker was in 2019 roze, in 2020 groengeel en in 2021 blauw.

tolvignet voor Slovenië 2020

Heb je ook een tolvignet voor Duitsland of Oostenrijk nodig?

Wie met de auto van Nederland naar Slovenië rijdt zal hoogstwaarschijnlijk de route via Duitsland en Oostenrijk pakken. Voor Duitsland heb je geen tolvignet nodig maar wel een milieusticker als je van plan bent in de grote steden te rijden. Wie gewoon over de snelweg zijn weg vervolgd en niet in de grote steden overnacht hoeft dit dus niet aan te schaffen.

Houd er wel rekening mee dat je een tolvignet voor Oostenrijk nodig hebt als je met je eigen auto van Nederland naar Slovenië wilt rijden. Je kunt deze onderweg bij een tankstation aanschaffen maar wie liever in een stuk doorrijdt kan deze ook voor vetrek online bestellen bij de ANWB.

Is een tolvignet in Slovenië verplicht?

De Sloveense politie controleert streng (zeker in de drukke zomerperiode) en wie geen tolvignet heeft kan op een hoge boete van minimaal 300 euro rekenen. Als er ‘Neveljavno‘ op een tolvignet staat is het vignet al gebruikt en dus niet meer geldig. Je bent verplicht om een verlopen tolvignet van je ruit te halen.

Het tolsysteem in Slovenië is in 2008 ingevoerd en werkt zeer efficiënt. Sinds die tijd hoef je bij de tolstations namelijk geen tol meer te betalen. Geen files voor de tolhuisjes of gedoe met losgeld meer! Het vignet dekt namelijk alle kosten en het systeem zorgt dus voor een betere doorstroom van het verkeer.

Wat kost een tolvignet voor Slovenie?

Een tolvignet kun je kopen voor 7 dagen (€15,-), 30 dagen (€30,-) of één jaar (€110,-). Dit is voor auto’s en campers onder de 1.30 meter. Grotere voertuigen (die hoger dan 1.30m zijn) betalen het dubbele tarief. Motors en andere eensporige motorvoertuigen betalen €7,50 per week, €30,- voor een half jaar of €55,- voor een heel jaar. Kijk voor meer informatie over de tol in Slovenië en de meest actuele toltarieven op de website van DARS.

Waar kun je een tolvignet in Slovenië kopen?

Een tolvignet voor Slovenië is verkrijgbaar bij vrijwel alle tankstations en een groot aantal supermarkten en kiosken, waaronder de Spar. Bij de grens worden de speciale verkooppunten duidelijk aangeduid met ‘Vinjeta’ borden (zie afbeelding rechtsonder). Zodra je de grens oversteekt zie je ze vaak al direct staan.

Controleer voordat je een vignet op je ruit plakt of deze op de juiste datum is doorboord; je kunt een tolvignet alleen aan de verkoper retourneren als deze nog niet op de ruit is bevestigd. Controleer ook of je voertuig het 2A- of 2B-vignet nodig heeft. Als de hoogte van het voertuig boven de vooras meer dan 1,3 meter is, hebt je een 2B-vignet nodig.

Vignet gekocht? Bewaar het kassabonnetje!

Bewaar het kassabonnetje als je een vignet in Slovenië aanschaft want de politie wil nog weleens controleren of je deze zelf hebt gekocht. Doorverkoop is namelijk ten strengste verboden en het tolvignet moet daarom altijd goed op de ruit geplakt worden. Je kunt een vignet dus ook niet uitwisselen met een eventueel ander voortuig van jezelf. Ook wanneer je ruitschade hebt is het handig als je het kassabonnetje nog hebt, want dan kun je eventueel een vervangende krijgen.

Heb je een extra tolvignet nodig voor een caravan of aanhangwagen?

Caravans en aanhangwagens die door een auto van minder dan 3500 kg wordt getrokken hebben geen eigen vignet nodig. Je hoeft in dat geval dus alleen een tolvignet te kopen voor het voertuig dat de caravan of aanhangwagen trekt.

Heb je een tolvignet nodig als je een auto huurt in Slovenië?

Veel Nederlanders leggen de tocht naar Slovenië met hun eigen auto af. Heb je echter maar beperkt de tijd of wil je je vakantiedagen zo efficiënt mogelijk benutten? Boek dan een vliegticket naar Slovenië en huur daar een auto. Bij Sunny Cars kun je heel gemakkelijk een all-inclusive auto huren zonder je ergens zorgen over te maken.

Bij autohuur in Slovenië zit er vaak standaard al een tolvignet op de ruit. Als je een auto buiten Slovenië huurt moet je vaak zelf nog even een tolvignet aanschaffen. Het beste kun je dit dus vooraf even navragen bij de verhuurder. Indien dat niet het geval is kun je natuurlijk zelf alsnog een tolvignet aanschaffen zodra je de grens oversteekt.

Is een Sloveens vignet ook geldig voor de Karawankentunnel?

Wil je door de Karawankentunnel rijden? Dan moet je hier apart voor betalen, want de kosten zijn niet inbegrepen bij een tolvignet. De tolkosten voor de Karawankentunnel bedragen voor zowel motoren als personenauto’s (tot 3500 kg) €7,50. Op de website asfinag.at. kun je meer informatie vinden.