Hieronder vind je het complete overzicht van alle Michelin restaurants in Slovenië. De Sloveense keuken ontving in 2020 namelijk eindelijk de erkenning die het verdiende. In dat jaar ontvingen maar liefst 6 restaurants voor het eerst de felbegeerde Michelinsterren. De Sloveense Michelin gids was een welkome kapstok voor het land dat zich al jarenlang profileerde als een culinaire bestemming van formaat. Een jaar later mocht Slovenië zelfs de titel ‘European Region of Gastronomy’ dragen. Hoogste tijd om een kijkje in de (Michelin) keukens van 2024 te nemen!
Michelin restaurants in Slovenië (2024)
Sloveense chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale ingrediënten; of het nu voor een simpel gericht is of voor een sterrengerecht. Maar liefst 6 restaurants weten hierin uit te blinken en hebben in 2024 een Michelinster ontvangen.
Michelin restaurant in Ljubljana
- Restavracija Strelec – chef Igor Jagodic (* Michelinster)
Michelin restaurants in Radovljica
- Hiša Franko – chef Ana Roš (*** Michelinsterren)
- Hiša Linhart – chef Uroš Štefelin (* Michelinster)
Michelin restaurant in Lake Jasna
- Milka – chef David Žefran (** Michelinsterren)
Michelin restaurant in Horjul
- Grič – chef Luka Košir (* Michelinster)
Michelin restaurant in Nova Gorica
- Dam – chef Uroš Fakuč (* Michelinster)
Michelin restaurant in Vipava
- Gostilna Pri Lojzetu – chef Tomaž Kavčič (* Michelinster)
Michelin restaurant in Portorož
- COB – chef Filip Matjaž (* Michelinster)
Michelin restaurant in Zgornja Kungota
- Hiša Denk – chef Gregor Vračko (* Michelinster)
Michelin restaurant in Lasko
- Pavus – chef Marko Pavčnik (* Michelinster)
Meer informatie over alle restaurants vind je in de actuele Michelin gids.
De Bib Gourmands van Slovenië (2024)
De Bib Gourmands – uitstekend eten tegen acceptabele prijzen – werden in 2024 uitgedeeld aan 10 Sloveense restaurants: Gostilna na Gradu (in Ljubljana), LALU Bistro (in Celje), Jožef (in Idrija), Gostilnica Ruj (in Dol pri Vogljah), Gostilna Rajh (in Murska Sobota), Restavracija Majerca (in Stara Fužina), Gostilna in vinoteka Faladur (in Vipava), Kodila (in Murska Sobota), Triangel (in Gozd Martuljek) en Mahorčič (in Rodik).
Mocht je toch nog twijfelen aan het kooktalent in Slovenië, dan is het wellicht goed om te weten dat in 2024 maar liefst 43 Sloveense restaurants een ‘Michelin good cooking‘ label ontvingen en daarmee aangemerkt zijn als uitstekende restaurants in Slovenië.
Duurzame restaurants in Slovenië (2024)
Het ‘Michelin Sustainability’ label voor duurzame verwerking van het eten – van inkoop tot eindproduct – is toegekend aan 8 Sloveense restaurants: Grič (in Šentjošt nad Horjulom), Špacapanova Hiša (in Komen), Hiša Linhart (in Radovljica), Hiša Franko (in Kobarid), Gostilna Krištof (in Kranj), Gostilna Repovž (in Šentjanž), Mahorčič (in Rodik) en Galerija okusov (in Petrovče). Stuk voor stuk zijn het goede duurzame restaurants in Slovenië.
De Sloveense keuken
Slovenië telt zo’n 170 typisch Sloveense gerechten gemaakt van lokale ingrediënten als; kaas, worst, honing, aardappelen en zonnebloemolie. Met de drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden en produceert het ook speciale oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.
➞ Lees ook: Dit zijn de lekkerste gerechten uit de Sloveense keuken
▾ Aanbevolen tours ▾