Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dit zijn de beste Michelin restaurants in Slovenië (2022)

De Sloveense keuken ontving in 2020 eindelijk de erkenning die het verdiende. Op 16 juni 2020 ontvingen maar liefst 6 restaurants tijdens een speciale ceremonie de eerste felbegeerde Michelinsterren. De Michelin erkenning was een welkome kapstok voor het land dat zich al jarenlang profileerde als een culinaire bestemming van formaat. Een jaar later mocht het zelfs de titel ‘European Region of Gastronomy 2021’ dragen – een project van het in Brussel gevestigde International Institute of Gastronomy, Culture, Arts en Tourism (IGCAT). Hoogste tijd om even een kijkje in de (Michelin) keukens van 2022 te nemen!

Michelinsterren restaurants in Slovenië (2022)

Sloveense chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale ingrediënten; of het nu voor een simpel gericht is of voor een sterrengerecht. Maar liefst 6 restaurants wisten hierin uit te blinken en hebben in 2022 een Michelinster ontvangen.

Restaurant Hiša Franko van topchef Ana Roš ontving twee sterren. Eén Michelinster werd toegekend aan Restavracija Atelje (chef Jorg Zupan) in Lubljana, Dam (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Grič (chef Luka Košir) in Horjul, Gostilna Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota.

Meer inforamtie over alle restaurants vind je in de actuele Michelin gids.

De Bib Gourmands van Slovenië (2022)

De Bib Gourmands – uitstekend eten tegen acceptabele prijzen – werden in 2022 uitgedeeld aan 7 Sloveense restaurants: Jožef, Gostilnica Ruj, TaBar, Gostilna na Gradu, Mahorčič, Gostilna Repovž en Gostilna Rajh.

Mocht je toch nog twijfelen aan het kooktalent in Slovenië, dan is het wellicht goed om te weten dat in 2020 (met de komst van de Sloveense Michelingids) maar liefst 37 Sloveense restaurants een ‘Michelin Plate’ award ontvingen en daarmee aangemerkt werden als veelbelovende restaurants.

De ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame verwerking van het voedsel – van inkoop tot het eindproduct – werd destijds toegekend aan 6 Sloveense restaurants: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Cresci) en Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič). Allemaal goede adressen om een vorkje te prikken!

De Sloveense keuken

Het land telt zo’n 170 typisch Sloveense gerechten gemaakt van lokale ingrediënten als; kaas, worst, honing, aardappelen en zonnebloemolie. Met de drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden en produceert het ook speciale oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.

➞  Lees ook: Dit zijn de lekkerste gerechten uit de Sloveense keuken