Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eten in Slovenië: Dit zijn de lekkerste gerechten uit de Sloveense keuken

Eten in Slovenië is een hele belevenis. Zo veelzijdig als de verschillende regio’s zijn, zo divers is ook de Sloveense keuken. Slovenië is niet alleen een groen land, het gedachtegoed is ook groen en daarom wordt er veel met het oog op duurzaamheid verbouwd. Verse kruiden, honing, jams en groente komen veelal van eigen bodem. Om over de fantastische wijnen nog maar te zwijgen! De Sloveense wijnen mogen dan wel niet zo bekend zijn als de Franse of Duitse wijnen, dat komt vooral omdat er op kleine schaal geproduceerd wordt en de Slovenen dit uiteraard liever voor zichzelf houden. Maar wie door Slovenië reist kan naar hartelust van al dit lekkers proeven!

Van Michelin restaurants tot eten bij een Gostilna in Slovenië

In 2020 ontving Slovenië zijn eerste restaurant(s) met een Michelin-ster. Niet dat er voor die tijd nog geen top restaurants of chefs met een Michelin ster aan het werk waren. Integendeel, maar Slovenië had simpelweg nog geen Michelin gids. Hier vind je een overzicht met alle Michelin restaurants in Slovenië.

Naast de rijzende Michelin restaurants zijn er ook nog de ‘Gostilnas’. Authentieke restaurants die traditionele Sloveense gerechten serveren. Vaak zijn het familierecepten die al eeuwenlang worden doorgegeven en met lokale producten bereid worden. Gostilnas vind je overal in Slovenië, dus mocht je tijdens je rondreis ergens willen eten dan is dit vaak de beste optie. Bij de meeste Gostilnas komen de locals vaak op zondag uitgebreid lunchen. Leuk om dan aan te schuiven!

De bekendste gerechten uit de Sloveense keuken

Aan de kust van Slovenië worden andere gerechten gegeten dan in de Sloveense Alpen. En in het oosten van het land serveert men andere wijn dan in de regio Brda. Waar je ook de menukaart openslaat, overal zul je merken dat natuur en cultuur hier hand in hand met elkaar gaat. Proef tijdens een reis door Slovenië zeker deze typische gerechten uit de Sloveense keuken:

‘Kranjska Klobasa’: De Sloveense rookworst

De Kranjska worst wordt gezien als het nationale gerecht van Slovenië en heeft een beschermde oorsprongsbenaming. Al sinds de 19e eeuw wordt de worst gemaakt en deze komt oorspronkelijk uit de Noordwestelijke regio Kranj, waar ook Nationaal Park Triglav te vinden is.

‘Prekmurska gibanica’: Hét nationale nagerecht

De ‘Prekmurska gibanica’ staat bijna overal op de kaart. Het is een soort zoete strudel gevuld met fruit en een laagje poedersuiker. Meestal bestaat de vulling uit appels, walnoten en rozijnen. Een must-try als je in Slovenië bent!

‘Soška postrv’: Verse forel uit de Soča rivier

Slovenen houden van vlees (vooral varkensvlees) maar eten ook veel vis. Als je in de buurt van de Soča rivier bent moet je zeker de populaire ‘trout fish’ (oftewel forel) proeven die vaak supervers op je bord verschijnt met aardappelen en verschillende groenten.

‘Štruklji’: De Sloveense variant van dumplings

Štruklji zijn gestoomde of gekookte rolletjes met een zoete of hartige vulling. Veelal worden ze gevuld met walnoten, cottoge cheese of appel. De hartige variant wordt meestal bij een vleesgerecht geserveerd.

‘Idrijski žlikrofi’: Een soort ravioli uit het dorpje Idrija

Al sinds 1800 wordt in het Sloveense dorpje Idrija ‘Idrijski žlikrofi’ gemaakt. Het is een soort hoedvormige ravioli gevuld met een mix van aardappelen, spek, uien en kruiden.

 Bewaar dit artikel op Pinterest!