Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 x de mooiste meren in Slovenië (waar je kunt zwemmen!)

Ben je op zoek naar een beetje ontspanning op een warme zomerdag? Of wil je na een dagje hiken, mountainbiken of sightseeing een frisse duik nemen? Hieronder vind je een lijstje met de mooiste meren in Slovenië waar je kunt zwemmen. Want naast de stranden aan de kust, kun je ook prima zwemmen in de natuurlijke en aangelegde meren in het binnenland. Bovendien zijn deze meren (in het Sloveens een Jezero genoemd) zeer fotogeniek en leuk om te bezoeken voor een mooie wandeling of een dagje peddelen op het water.

1. Meer van Bled (Lake Bled)

Het meer van Bled is wereldberoemd. Reizigers van over de hele wereld bezoeken het meer om die ene iconische foto van het eilandje met het kerkje te maken. In het hoogseizoen ben je hier dus zeker niet de enige. Toch is het een must-see als je een rondreis door Slovenië maakt. Vaar met een waterfiets naar het eilandje, neem een duik in het water en bezoek het kasteel van Bled dat op een 130 metershoge rots naast het meer ligt. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht.

Bijzonder overnachten kan bijvoorbeeld bij Garden Village Bled, waar ze luxe boomhutten en houten tenten met een hottub aanbieden. Je moet wel op tijd reserveren want het is een populaire plek. Gelukkig zijn er nog veel meer leuke glampings in Bled te vinden voor een bijzondere overnachting.

→ Lees ook: 7 x de mooiste (Instagram) plekken in Slovenië

Lake Bled

2. Meer van Bohinj (Lake Bohinj)

Hoewel het de afgelopen jaren aan populariteit toeneemt, is het meer van Bohinj nog steeds een goed alternatief voor wie de drukte bij het meer van Bled wilt vermijden. Het is bovendien een van de beste meren om te zwemmen in Slovenie. Het water is in de zomer aangenaam en het meer wordt omringt door gigantische bergtoppen. Je kunt er ook heerlijk met een bootje varen of suppen. Neem een handdoekje mee en zoek een rustig plekje rond het meer. Met de Vogel Kabelbaan kun je een ritje naar de top van de Bohinj Vallei maken.

Direct aan het meer van Bohinj kun je kamperen of bijzonder overnachten in een natuurhuisje (met privé sauna!) bij Chalet Zlatorog. Bijkomend voordeel, in de ochtend kun je dan als een van de eerste een frisse duik nemen in het meer, nog voordat de dagjestoeristen arriveren.

Meren in Slovenië zwemmen

3. Meer van Jasna (Lake Jasna)

Lake Jasna ligt iets ten zuiden van Kranjska Gora aan de rand van Triglav National Park, waarvan de bergtoppen prachtig reflecteren in het felblauwe water. Het bestaat uit twee aangelegde bergmeren die door de natuurrijke omgeving zeer fotogeniek zijn. Je kunt er in de zomer een duik nemen maar houd er wel rekening mee dat het bergwater niet aangenaam warm is. Dit meer is daarom dus iets minder geschikt om te zwemmen, maar wel leuk om pootje te baden.

In deze prachtige omgeving kun je luxe overnachten bij het Jasna Chalet resort, dat direct aan het meer ligt. De ruime appartementen bieden fenomenaal uitzicht op het meer en de bergen.

Lake Jasna meer Slovenie

4. Meer van Velenje (Lake Velenje)

Lake Velenje is met een diepte van 54 meter het diepste meer in Slovenië. Het ligt tussen de twee meren Škale en Šoštanj in en is ontstaan door de vroegere mijnbouw in de Šalekvallei, dat in het noorden van Slovenië ligt. Het strandje bij Velenje Beach ligt in de zomer vol met mensen. Er zijn veel faciliteiten en je kunt er onder andere zeilen, windsurfen, suppen en kanoën. In de zomerperiode drijft er ook een groot zwemparadijs voor kinderen in het water. Het is dus een leuk meer voor een dagje weg met het gezin.

Kajakken in Slovenië

5. Smartinsko meer (Lake Šmartno)

Het Šmartinsko-meer ligt in de directe omgeving van Celje, in het noordoosten van Slovenië. Het kunstmatige meer is in in 1970 aangelegd en bestaat uit 113 hectare wateroppervlak. Naast zijn oorspronkelijke functie als opvangmogelijkheid voor overtollig water, is het meer in de loop der jaren een steeds populairder sport- en recreatiegebied geworden. Wandelaars, vissers, fietsers en viervoeters komen er graag en je kunt er bootjes, kajaks en waterfietsen huren.

6. Meer van Bloke (Lake Bloško)

Lake Bloško is een klein meertje in het zuiden van Slovenië. Door de aangename watertemperatuur kan het in de zomer erg druk worden. In de winter is het een populaire plek om te schaatsen. Naast het meer staat een houten chalet waar ze hapjes en drankjes verkopen. De eigenaar maakt houtsculpturen van hout uit de omgeving. Zijn handgemaakte beren vind je op verschillende plekken aan en in het meer.

Je kunt ook échte beren zien in de omgeving, maar wees gerust, ze wagen zich niet in de buurt van bezoekers. Je kunt ze onder begeleiding met een beetje geluk spotten bij de verschillende observatieplekken in de bossen. In deze natuurrijke omgeving, kun je aan het Bloško meer leuk overnachten bij Glamping Lake Bloke, waar ook de houten chalets handgemaakt zijn.

Lake Blosko

7. Podpeško meer (Lake Podpeško)

Het Podpeško meer ligt vlak onder Ljubljana, op zo’n 20 minuten rijden. Wie op de kaart kijkt kan zien dat het natuurlijke meer een bijna strakke ronde vorm heeft. Het is een klein meer met een spectaculaire diepte van 51 meter in het midden. Door de gunstige locatie ten opzichte van de hoofdstad, is Lake Podpeško erg geliefd en druk bezocht in de zomer. Dan kun je er een verfrissende duik nemen of op een handdoekje in het gras liggen. In de winter vind je er vooral vissers, aangezien het bijzondere meer in de winter vrijwel nooit bevriest.

Meren Slovenië

8. Meer van Cerknica (Lake Cerknica)

Lake Cerknica is een seizoensgebonden meer in Slovenië. Vroeger dacht men dat het meer door hekserij ontstond, omdat het water komt en gaat. Feitelijk ontstaat dit fenomeen door het poreuze karstkalksteenbed waar het op ligt. In de herfst kan het water wegzinken in de gaten en grotten die verborgen zijn in de aarde, maar in de winter zorgen regen en smeltende sneeuw ervoor dat ondergrondse rotsen zich vullen en de vlakte weer overspoeld wordt met vers water.

In de zomer kan het meer in een paar dagen helemaal droog komen te liggen. Dan grazen er koeien, groeien er planten en kun je er mooi hiken en fietsen. In de lente kun je er meestal kanoën en kajakken, want dan kan het Cerknica meer zich uitstrekken over een vlakte van 30 km2 en een diepte van 10 meter bereiken.

Natuurlijke meren in Slovenië

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!

Leave a Comment