Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De autotrein in Slovenië: Zo reis je gemakkelijk van Most na Soči naar Bohinjska Bistrica

Wat veel reizigers niet weten is dat er een autotrein in Slovenië rijdt. Een ontzettend handig vervoersmiddel waar je aanzienlijk veel tijd mee kan besparen als je vanuit Lake Bohinj (of Lake Bled en de Vintgar kloof) naar de Soča vallei wilt rijden. Of andersom natuurlijk. Deze trein rijdt namelijk door de speciaal aangelegde Bohinj tunnel (1,5 kilometer), die dwars door de gigantische bergen is slingert.

Van Most na Soči naar Bohinjska Bistrica (of andersom)

Veel Nederlanders rijden Slovenië via Oostenrijk of Italië binnen. De reis begint dan vaak in het noordwesten, vlak boven Triglav National Park. Je hebt vanuit daar eigenlijk twee opties. Je kunt naar het oosten rijden richting Lake Bled en Lake Bohinj, of vanuit Kranjska Gora over de hoge Vršič-pas naar de Soča vallei rijden. Die laatste optie is een mooie route door de hoge bergen, met veel spannende haarspeldbochten.

Wil je het rondje echter afmaken of Kranjska Gora en Triglav National Park overslaan? Dan kun je vanuit de Soča vallei (bij Most na Soči) terug reizen met de autotrein of vanuit Lake Bohinj (Bohinjska Bistrica) rechtstreeks dezelfde trein (in de tegengestelde richting) naar de Soča vallei pakken. Dit is ook de snelste manier als je vanuit het meer van Bled naar Tolmin of Kobarid wilt rijden.

Met de autotrein naar de Soča Vallei

De bijzondere autotrein die dwars door de hoge bergen rijdt is de enige in zijn soort in Slovenië. De autotrein in Slovenië wordt ook wel de Motorail genoemd en rijdt dwars door de langste Sloveense spoortunnel. Het autoritje vanuit Lake Bohinj naar de Soča Vallei duurt normaal gesproken ongeveer 1,5 tot 2 uur. Met de autotrein sta je er echter in iets meer dan 30 minuten. Het scheelt je bovendien veel zweet op je voorhoofd want je vermijdt hiermee een autoritje door de bergen.

Naast de tijdsbesparing is een ritje met de Sloveense autotrein ook een hele leuke belevenis. Zonder dat je zelf hoeft te rijden wordt je namelijk met hoge snelheid van A naar B vervoerd. Tijdens de rit blijf je gewoon in je auto zitten en kun je heerlijk van het uitzicht genieten. De tocht door de pikdonkere Bohinj tunnel voelt ook bijna als een achtbaanritje!

Hoe werkt de Sloveense autotrein?

De autotrein in Slovenië pakken is heel simpel. Je rijdt naar het station in Bohinjska Bistrica of Most na Soči, koopt een kaartje, sluit achteraan de rij aan (als die er is) en wacht vervolgens op de instructies van de wegwijzers. Als je op tijd bent kun je vrijwel direct de open autowagon op rijden en je auto met de handrem erop (in de eerste versnelling), strak achter degene voor je parkeren.

Eenmaal op de trein kun je in de auto blijven zitten of plaatsnemen in de enkele coupé die plaats biedt aan 30 personen. Tijdens de rit mag je je auto (of de treincoupé) niet meer verlaten. De meeste passagiers blijven dan ook in hun eigen auto zitten, zo kun je ook weer het snelst vertrekken.

Wees op tijd!

Zorg dat je op tijd bent! Je moet minstens 20 minuten voor vertrek aanwezig zijn en wie het eerst komt heeft de meeste kans om mee te mogen. Er kunnen namelijk maar 14 auto’s op de autotrein. In het laagseizoen is dat vaak geen probleem maar in het hoogseizoen loont het om er eerder te arriveren. De autotrein in Slovenië kan auto’s, bestelwagens, pick-ups en campers vervoeren die niet meer dan 3 meter hoog en 2,4 meter breed zijn. Houd er rekening mee dat je voor het rijden in Slovenië vrijwel altijd een tolvignet nodig hebt.