Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 x de mooiste kloven in Slovenië

Benieuwd naar de mooiste kloven in Slovenië? Het zijn er nogal wat! Slovenië is een natuurrijk land met prachtige bosrijke gebieden en rivieren. Het water baant zich op veel plekken een weg door de bergen en dat heeft in de loop der eeuwen zeer fotogenieke plekken opgeleverd. Vooral in en rondom het Nationaal Park Triglav vind je prachtige kloven die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Veel reizigers vinden de Vintgar Kloof de mooiste kloof in Slovenië, andere juist de Tolmin kloof. Er zijn echter nog veel meer spectaculaire kloven in Slovenië te vinden die nog niet zo populair zijn en waar je ook nog geen entree voor hoeft te betalen. Gelukkig ligt niks ver weg in Slovenië dus als je genoeg tijd hebt kun je meerdere mooie kloven uit onderstaand lijstje bezoeken!

→ Lees ook: 7 x de mooiste (Instagram) plekken in Slovenië

1. Vintgar kloof

De Vintgar kloof (of Vintgar Gorge) ligt op slechts 12 minuten rijden van het meer van Bled. Aangezien Lake Bled bij veel reizigers op het lijstje staat kan een bezoekje makkelijk gecombineerd worden met een tripje naar de Vintgar kloof. De Radovna rivier stroomt al miljoenen jaren door de Julische Alpen en heeft in de loop van de geschiedenis deze 1,6 kilometer lange kloof gevormd. Het water heeft de Vintgar kloof uitgeslepen tot een maximale diepte van 250 meter. Aan het einde van de kloof ligt een 16 meterhoge waterval; de Šum (Slap Šum). Om deze kloof te bezoeken moet je wel eerst een toegangsticket kopen bij de hoofdingang.

2. Tolmin kloof

Tolminska Korita, beter bekend als de Tolmin kloof, ligt in het laagste gedeelte van het Triglav Nationaal Park. In dit zuidelijke stukje van het park kun je een spectaculaire hike maken langs verschillende watervallen, rotspartijen in het water en diepe bergkloven. Het is één van de meest bezochte highlights van Slovenië. Voor de entree tot het park heb je wel een toegangsticket nodig.

3. Mostnica kloof

Iets minder bekend dan de Vintgar kloof en de Tolmin kloof is de Mostnica kloof. Deze kloof ligt vlakbij het meer van Bohinj in het plaatsje Stara Fužina. Het pad loopt langs de bovenkant van de kloof en tijdens de wandeling kijk je van bovenaf uit op de diepe uitgesleten rotsformaties, Het is een smalle kloof en er staat een rots die verdacht veel lijkt op het hoofd van een olifant.

4. Small Soča Gorge / Great Soča Gorge

Op een kwartiertje rijden van de Boka waterval ligt de Great Soča Gorge en de Small Soča Gorge. Door beide kloven stroomt het kristalheldere water van de Soča rivier. Hike over de Soča Trail en neem aan het einde van de route (in het kalme stuk van de rivier) een verfrissende duik in het water.

Great Soča Gorge

5. Mlinarica kloof

De Mlinarica kloof is 1 kilometer lang, 80 meter diep en op sommige punten slechts 1 meter breed. Helaas is deze kloof vrijwel onbereikbaar, maar er is een mooie plek waar je even kunt kijken als het op de route ligt. Vlakbij het punt waar de Mlinarica uitmondt in de Soča rivier ligt namelijk een uitkijkpunt dat omgeven wordt door hoge rotswanden.​ Parkeer je auto bij parkeerplaats Parkirišče en loop het laatste stukje naar de rivier.

Mlinarica kloof

6. Dovzan Gorge

De Dovzan kloof ligt ten noorden van de stad Trzic. Door deze kloof stroomt de Trziska Bistrica rivier die het gebied flink heeft uitgesleten en een hoop geologische wonderen heeft bloot gelegd. In de oude aardlaag zijn overblijfselen van fossiele planten en dieren gevonden die ongeveer 300 miljoen jaar oud zijn. In de kloof ligt ook een wegtunnel met natuurlijke ronde ‘ramen’.

© Copyright Mihael Grmek

7. Pokljuka kloof

De Pokljuka kloof ligt niet ver van de Vintgar kloof en het meer van Bled. Het ligt diep verscholen in het Triglav Nationaal Park en het is één van de toegangspoorten tot de bosrijke Pokljuka hoogvlakte. Langs de torenhoge rotswanden is een houten brug aangelegd die je meevoert door de smalle kloof. Het is een van de weinige kloven waar geen water doorheen stroomt, behalve als het geregend heeft.

Pokljuka kloof

8. Iški Vintgar

De Iški vintgar kloof moet je niet verwarren met de Vintgar kloof die bij het meer van Bled ligt. Deze kloof ligt namelijk onder Ljubljana. Het is een schilderachtige kloof waar de rivier de Iška doorheen stroomt. Je kunt er een prachtige hike maken langs het water en een verfrissende duik nemen in de talrijke rivierpoelen. De steile rotswanden zijn het resultaat van tektonische breuken.

© Copyright Eleassar

9. Nadiža Gorge

De Nadiža kloof (vlakbij Kobarid) bezoek je niet echt om te hiken. Er is namelijk geen duidelijk wandelpad. Waarom zou je deze kloof dan wel bezoeken? Vanwege de Nadiža rivier waar je heerlijk kunt zwemmen! In de zomer kan de watertemperatuur oplopen tot 20 graden. Bij een lage waterstand kun je overigens wel een hele spectaculaire hike maken dwars door het water en langs de rotswonden. Dat kan dus vaak alleen in de zomer. Parkeer je auto op de parkeerplaats bij het ‘strandje’ van Nadiža en neem wat te eten en drinken mee. Op een warme dag kun je hier prima afkoelen in de natuur.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Slovenië? Klik en bewaar het op Pinterest!