Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Slovenië, Corona en vakantie? Sinds 4 juli 2020 zijn Nederlandse toeristen weer welkom!

Slovenië liefhebbers keken er al reikhalzend naar uit en het goede nieuws is nu eindelijk daar: we mogen weer op vakantie naar Slovenië! Hoewel een grote groep Nederlanders eerder al genoodzaakt was om hun reis te annuleren, zijn de grenzen nu weer open voor Nederlandse en Belgische toeristen. Maar hoe zit het nou precies met het reisadvies voor Slovenië en waar moet je rekening mee houden?

Het Coronavirus in Slovenië: Wat is het reisadvies?

Slovenië heeft momenteel redelijk goed grip op het coronavirus. Daarom mogen al enige tijd reizigers uit andere EU landen Slovenië bezoeken. De Sloveense regering heeft op 4 juli 2020 Nederland en België ook weer op de groene lijst gezet. Dat betekent dat reizigers uit deze landen zonder enige hindernis of quarantainemaatregelen weer naar Slovenië mogen afreizen. Nederland is voor Slovenië een belangrijke toeristische markt: met 186.700 aankomsten in 2019 staat het binnen Europa op de 5e plaats na Italië, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Momenteel kan de situatie overal ter wereld snel veranderen. Check voor vertrek dus altijd het actuele reisadvies. Indien je met de auto naar Slovenië wilt rijden moet je dit uiteraard ook doen voor de landen waar je doorheen rijdt. Houd er ook rekening mee dat je onderweg een tolvigent moet aanschaffen. In tankstations is een mondkapje verplicht.

Hier vind je een actueel overzicht met cijfers van het aantal corona gevallen in Slovenië

Het Green & Safe label voor een veilige vakantie in Slovenië

Het verkeersbureau van Slovenië heeft een ‘Green & Safe’ label in het leven geroepen dat wordt uitgereikt aan bedrijven die zich houden aan de strenge hygiëne maatregelen en protocollen opgelegd door de Sloveense National Institute of Public Health. Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die de hygiëne-, routing- en gedragsmaatregelen toepassen, zijn herkenbaar aan deze ronde Green & Safe sticker.

Slovenië is in maart 2020 uitgeroepen tot meest duurzame vakantiebestemming in Europa door het in Nederland gevestigde Stichting Green Destinations, die vakantiebestemmingen beoordeelt op hoe duurzaam, groen en schoon ze zijn. Door de vele uitgestrekte natuurgebieden en kleinschalige glampings, boutique hotels en b&b’s kun je in Slovenië op een veilige manier op vakantie. Neem wel altijd een mondkapje mee, was je handen goed, houd je aan de regels en houd het reisadvies ook ter plekke goed in de gaten!

Corona maatregelen in Slovenië

Net als in Nederland moet ook iedereen in Slovenië 1,5 meter afstand houden. Een mondkapje in het openbaar vervoer en in publieke ruimtes is verplicht. Probeer ruimte goed te ventileren, was geregeld goed je handen en vermijd zoveel mogelijk contact met je neus, mond en ogen.

Houd er rekening mee dat nog niet alle winkels, bezienswaardigheden en restaurants in Slovenië geopend zijn. Er kunnen ook aangepaste openingstijden of aangescherpte maatregelen getroffen zijn. Voor veel attracties en bezienswaardigheden moet je nu van tevoren online een tijdslot reserveren. Het is dus goed om dit voor een bezoekje te checken bij de aanbieder of organisatie.

Wat je doen als je Slovenië Corona verschijnselen krijgt?

Mocht je ter plekke verschijnselen van Corona vertonen (zoals benauwdheid en koorts) neem dan direct telefonisch contact op met een lokale dokter. Ga er niet persoonlijk naartoe en probeer zoveel mogelijk binnen te blijven en contact met anderen te vermijden.

Je kunt ook de Sloveense coronalijn bellen: 080 1404 of bij ernstige spoed 112 bellen (het Sloveense noodnummer). Iedereen met vragen over het coronavirus kan ook terecht bij het Nederlandse publieksinformatienummer: 0800 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Let op: Slovenië niet toegankelijk voor reizigers die uit Kroatië komen

Hoewel Nederlanders, Belgen en een groot aantal andere EU bewoners op vakantie naar Slovenië mogen, is het reisadvies voor reizigers uit Kroatië ook op 4 juli 2020 aangepast. Nederlandse toeristen die naar Kroatië gaan, mogen op de heen- en terugweg met de auto door Slovenië rijden maar er dan niet overnachten. Als je vanuit Kroatië dus terug naar Nederland wilt rijden moet je in Kroatië tanken en in een stuk door Slovenië rijden. Je mag er niet langer dan 12 uur over doen en geen overbodige stops maken. Reizigers die de regels overtreden moeten verplicht in quarantine.

Ga of wil je binnenkort naar Slovenië? Houd dan de laatste ontwikkelingen ten alle tijden goed in de gaten! Controleer het Nederlandse reisadvies (ook ter plekke) en check regelmatig het laatste nieuws op de officiële website van de Sloveense overheid en van het National institute of public health.