Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reisadvies Slovenië: Corona maatregelen en vakantie updates!

Slovenië liefhebbers en mensen op doorreis zagen het reisadvies voor Slovenië in 2020 en 2021 al meerdere keren veranderen. Het ging van groen naar oranje, en van geel weer terug naar oranje. Maar hoe zit het nou precies met de actuele corona maatregelen in Slovenië en waar moet je rekening mee houden als je binnenkort toch nog op vakantie wilt gaan?

Het reisadvies voor Slovenië (augustus 2021)

Goed nieuws! Nederland heeft Slovenië weer op groen gezet en dat betekent automatisch groen licht voor een reis naar Slovenië! Je kunt nu (augustus 2021) dus gewoon naar Slovenië reizen met een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt je 2e dosis van het Pfizer-vaccin 7 dagen of langer geleden gekregen;
  • Je hebt je 2e dosis van het Moderna-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
  • Je hebt het Janssen-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
  • Je hebt je 1e dosis van het AstraZeneca-vaccin 21 dagen of langer geleden gekregen;
  • Je kunt aantonen dat je hersteld bent van Covid-19 en binnen 8 maanden na je besmetting 1 vaccinatieprik hebt gekregen; waarbij die prik pas geldig is na een bepaalde periode, afhankelijk van het soort vaccin. De periode staat hierboven per vaccin beschreven;
  • Je kunt aantonen dat je hersteld bent van COVID-19 en dit is nog geen 6 maanden geleden;
  • Je hebt een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur of een negatieve antigeen-test niet ouder dan 48 uur.
  • Kinderen onder de 18 jaar die begeleid worden door een ouder (of familielid) hebben geen coronabewijs nodig voor een reis naar Slovenië.

Waar moet je rekening mee houden?

Wie volledig gevaccineerd is en aan bovenstaande voorwaarden voldoet heeft dus geluk. Maar ook met een PCR-test of een negatieve antigeen-test van maximaal 48 uur kun je dus gewoon naar Slovenië reizen. Je moet dit alleen wel kunnen aantonen met een Digitaal Corona bewijs (zie hieronder) bij een eventuele controle. Houd er rekening mee dat ze hier streng op toe zien bij vliegreizen maar dat er ook op de autowegen en bij de grenscontroles steekproeven kunnen plaatsvinden. Houd je dus ten alle tijden aan de regels en corona maatregelen!

Vooralsnog hoef je bij terugkomst in Nederland geen coronabewijs te laten zien. Je hoeft ook niet in quarantaine, mits je uiteraard geen andere landen langer dan 24 uur bezocht hebt, dan kunnen er namelijk weer andere regels gelden. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid wel altijd een zelftest, ook als je gevaccineerd bent. Er bestaat namelijk altijd een kans dat je het virus met je meedraagt zonder dat je er zelf iets van merkt.

Hier vind je een actueel overzicht met cijfers van het aantal corona gevallen in Slovenië

Het Digitaal Corona bewijs voor Slovenië

Voor een reis naar Slovenië heb je momenteel een coronabewijs nodig (Digitaal Corona Certificaat – DCC) met een negatieve testuitslag; een vaccinatiebewijs; of een bewijs dat je bent hersteld van corona. Je kunt de CoronaCheck app gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Dus ook voor een reis naar Slovenië. Om het overzichtelijk te houden volgt hier een stappenplan:

Stap 1: Check het actuele reisadvies (nogmaals)
Het kan zijn dat de informatie in dit artikel alweer verouderd is. In deze gekke tijden kunnen de reisadviezen namelijk snel veranderen. Controleer dus voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Slovenië.

Stap 2: Download de CoronaCheck-app of ga naar CoronaCheck.nl
Maak een Digitaal Corona Certificaat (DCC) aan middels de CoronaCheck-app op je smartphone of tablet (dit is het makkelijkst) of ga naar CoronaCheck.nl. De app werkt op iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer). De app is gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store. Je kunt in de app maximaal 1 coronabewijs per persoon laten zien. Houd hier dus rekening mee! Heb je geen smartphone of reis je met meerdere mensen zonder eigen app? Dan kun je het coronabewijs ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen coronabewijs nodig indien ze met een ouder (of familielid) reizen die bij aankomst niet in quarantine hoeft.

Stap 3: Upload je coronabewijs (of print deze uit)
Upload je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag naar de app of op CoronaCheck.nl. Het spreekt redelijk voor zich maar je hebt wel een DigiD account nodig. Controleer dus ruim op tijd of je de DigiD inloggevens van jezelf en alle personen die met je meereizen hebt. De aanvraag van een nieuwe DigiD duurt namelijk enkele werkdagen. Zodra je bent ingelogd met je DigiD worden je vaccinatiegegeven automatisch opgevraagd bij het RIVM (als je daar toestemming voor hebt gegeven) of de GGD. Je ziet deze gegevens direct terug in de app of op de website CoronaCheck.nl. Met dit bewijs kun je naar Slovenië reizen.

Slovenië op groen maar Nederland op rood!

Nederland heeft het reisadvies onlangs aangepast voor een groot aantal landen in Europa. Veel landen zoals Slovenië hebben nu dus weer een groen (of geel) reisadvies gekregen, wat betekent dat je er onder bepaalde voorwaarden (zoals boven beschreven) weer zonder problemen (en zonder gevolgen voor je reisverzekering) naartoe kunt reizen.

Er is alleen een grote MAAR in dit verhaal. Hoewel Nederland weer een groen sein geeft voor veel Europese landen, is ons eigen land op rood gezet. Dat is gebeurd na de plotselinge stijging van het aantal besmettingen in Nederland. Het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), oftewel het Europese RIVM heeft dit advies afgegeven. Veel landen volgen dit advies op en daardoor gelden er misschien extra regels voor als je naar een ander EU-land reist. Vooralsnog blijft het voor zowel Nederlanders als Belgen mogelijk om naar Slovenië te reizen, maar dit kan uiteraard nog veranderen als de besmettingen in Nederland oplopen. Controleer dus naast het reisadvies van het RIVM, ook even ter extra check het advies van de Sloveense overheid omtrent deze situatie.

Op doorreis door Duitsland en Oostenrijk?

Houd er rekening mee dat als je naar Slovenië wilt rijden je uiteraard ook het reisadvies moet checken voor de landen waar je doorheen rijdt.

Duitsland
Voor Duitsland gelden momenteel zeer strenge inreisbeperkingen voor Nederlanders, maar reizigers die op doorreis zijn (naar bijvoorbeeld Slovenië), zijn hiervan uitgezonderd, mits ze het land binnen 24 uur weer verlaten. Stop dus alleen om te tanken of voor een toiletbezoekje. In tankstations kan het dragen van een mondkapje bovendien nog steeds verplicht zijn.

Oostenrijk
Vooralsnog blijft het voor zowel Nederlanders als Belgen mogelijk om Oostenrijk binnen te komen. Met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mag je het land gewoon in onder dezelfde voorwaarden die ook voor Slovenië gelden. Je kunt hier dus nog een stop inplannen of eventueel overnachten om de reis op te breken.

Wil je na een bezoek aan Slovenië doorreizen naar Kroatië? Houd er dan rekening mee dat hiervoor ook weer andere regels kunnen gelden. Lees je dus goed in voor vertrek!

Corona maatregelen in Slovenië

Net als in Nederland moet ook iedereen in Slovenië 1,5 meter afstand houden. Een mondkapje is op veel plekken niet meer verplicht, maar dit kan per locatie verschillen. In sommige restaurants of op plekken waar niet voldoende afstand gehouden kan worden moet je nog een mondmasker dragen.

Probeer voor je eigen veiligheid de ruimtes waar je verblijft goed te ventileren, was geregeld je handen en vermijd zoveel mogelijk contact met je neus, mond en ogen.

Houd er rekening mee dat niet alle winkels, bezienswaardigheden en restaurants in Slovenië geopend zijn. Er kunnen ook aangepaste openingstijden of aangescherpte maatregelen getroffen zijn. Voor veel attracties en bezienswaardigheden moet je nu van tevoren nog online een tijdslot reserveren.

Het Green & Safe label voor een veilige vakantie in Slovenië

Het verkeersbureau van Slovenië heeft een ‘Green & Safe’ label in het leven geroepen dat wordt uitgereikt aan bedrijven die zich extra goed houden aan de strenge hygiëne maatregelen en protocollen opgelegd door de Sloveense National Institute of Public Health. Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die de hygiëne-, routing- en gedragsmaatregelen toepassen, zijn herkenbaar aan een ronde Green & Safe sticker. Je kunt hier dus ten tijde van Corona met een gerust hart naartoe.

Bovendien is Slovenië in 2020 uitgeroepen tot meest duurzame vakantiebestemming in Europa, door het in Nederland gevestigde Stichting Green Destinations, die vakantiebestemmingen beoordeelt op hoe duurzaam, groen en schoon ze zijn. Door de vele uitgestrekte natuurgebieden en kleinschalige glampings, boutique hotels en b&b’s kun je in Slovenië op een veilige manier op vakantie. Neem wel altijd een mondkapje mee, was je handen goed, houd je aan de regels en houd het reisadvies ook ter plekke goed in de gaten!

Wat te doen als je in Slovenië Corona klachten krijgt?

Mocht je momenteel in Slovenië zijn en verschijnselen van Corona vertonen (zoals benauwdheid en koorts) neem dan direct telefonisch contact op met een lokale dokter. Ga hier niet persoonlijk naartoe en probeer zoveel mogelijk binnen te blijven en contact met anderen te vermijden.

Je kunt ook de Sloveense coronalijn bellen: 080 1404 of bij ernstige spoed 112 bellen (het Sloveense noodnummer). Iedereen met vragen over het coronavirus kan ook terecht bij het Nederlandse publieksinformatienummer: 0800 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Ga of wil je binnenkort naar Slovenië? Houd dan de laatste ontwikkelingen ten alle tijden goed in de gaten! Controleer het Nederlandse reisadvies (ook ter plekke) en check regelmatig het laatste nieuws op de officiële website van de Sloveense overheid en van het National institute of public health.